Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

​„ Mafia taximetriei ” forțează mâna Guvernului pentru a da o Ordonanță ce elimină concurența – miza este de câteva zeci de milioane de euro

Posted on July 11 2018 by Augustin HAGIU in Lege, FORT, Guvern, Romania

​„ Mafia taximetriei ” forțează mâna Guvernului pentru a da o Ordonanță ce elimină concurența – miza este de câteva zeci de milioane de euro

După ani de zile de monopol al autorizațiilor taxi eliberate de Primăria Capitalei, după cesiuni, datorii la stat și multe acte de corupție neluate în serios de instituțiile statului, „mafia taximetriei  "sau „cartelul galben", așa cum titrează presa, „mafie  "condusă de aceleași persoaneje malefice, regrupate în jurul fostului Primar și Președinte Traian Băsescu sub umbrela Partidului Mișcarea Populară, încearcă cu disperare sub amenințări cu asedii și proteste, să forțeze mâna Guvernului pentru promovarea unei ordonanțe cu două articole. ​ Proiectul ordonanței redactată chiar de „cartelul galben" este pe circuitul de avizare interministerial și are două componente respectiv două articole ce modifică art.20 și art. 55 din legea taximetriei.

Una legitimă, susținută de ani de zile de Federația Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T, ce vizează transportul ilegal desfășurat de cei neautorizați (modificarea art. 55) și una total în afară planului de mobilitate durabilă sau principiilor de integrare tarifara și operațională din zonele metropolitane (modificarea art. 20) care urmărește un lucru simplu – eliminarea concurenței. ​În paralel, surse din interiorul Primăriei, ne-au confirmat toate zvonurile apărute în presă legate de încercarea din spatele ușilor închise de a reîntoarce către „cartelul galben  "toate autorizațiile retrase din cauza nevalidarii unor cesiuni.

Odată ce aceste autorizații ajung în aceleași buzunare ale membrilor cartelului sus amintit, vor fi scoase la „închiriat "contra unor taxe lunare plătite de cei ce doresc să desfășoare cu adevărat această activitate într-un context însă dominat de ani de zile de bișnițarii de autorizații ce au produs o pagubă uriașă atât bugetului de stat cât și bugetului local în cârdășie cu unii parlamentari, politicieni din conducerea primăriei sau unii polițiști și funcționari publici. ​Doamna Primar General Firea se joacă „pititea "cu serviciile publice de transport și nu își asumă nimic în mod direct generând din cauza intervențiilor sale haos atât în aplicarea Planului de mobilitate durabilă cât și în domeniul taximetriei. ​Nu există nici un fel de perspectiva legată de ceea ce urmează să se întâmple din ianuarie 2019 cu serviciul de transport public din zona metropolitană sau în ceea ce privește terminalele intermodale sau zonele park&ride iar discuțiile pe aceste subiecte sunt total lipsite de transparență în raport cu deciziile politice. ​În paralel, Parlamentul României refuză să înceapă dezbaterile pe subiectul legii taximetriei, lăsând Guvernul expus unor presiuni total nejustificate. ​F.O.R.T.

Solicită membrilor Guvernului să își asume Ordonanța doar în ceea ce privește modificarea art. 55 ce vizează transportul ilegal (pirateria din transportul rutier de pasageri) lăsând Parlamentului responsabilitatea de a trata serios și responsabil legea specială aplicabilă în domeniu a cărei modificare este esențială și extrem de urgență - legea 38/2003.

​În condițiile în care gestionarea unui serviciu public de către Autoritatea Publică locală și-a dovedit în timp totală ineficientă, F.O.R.T. consideră că legiuitorul trebuie să schimbe radical abordarea, oferind celor ce doresc cu adevărat să practice în acest domeniu, șansa să evolueze în raport cu cerințele pieței și în principal cu nevoia de mobilitate, securitate și confort ale pasagerului respectiv prin liberalizarea autorizațiilor taxi.

​F.O.R.T. a solicitat deja autorizare, prin asociațiile membre, pentru organizarea în perioada următoare, în fața Guvernului a unor proteste de amploare atât pe subiectul taximetriei cât și pe cel legat de transportul public regulat județean și interjudetean de pasageri, afectate în ultimul timp de același tip de abordare politică în care nimic nu este transparent sau concret.

Flag Counter