Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Lăsați copilul să folosească Uber dar poate ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a permite asta

Posted on July 12 2018 by Viorel Nicolae in UBER, Lege, Piraterie în transporturi, Romania

Lăsați copilul să folosească Uber dar poate ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a permite asta

Este o perioadă dificilă de ani pentru părinți. Este vacanța de vara și copiii se află acasă, adesea necesitând o călătorie undeva. Dar, dacă mama și tata lucrează amândoi, cine va duce copiii acolo unde trebuie să meargă? Vremurile fiind "moderne" iar "fița" este la "ea acasă" și "moda" este de a lăsa pe cardul minorilor bani pentru "necesități".

Acest "trend" este în psihologia părinților prea ocupați cu munca, o compensație a faptului că nu sunt când trebuie și unde trebuie, atunci când copii au nevoie. Minorii fac ce au văzut la cei mari și dacă tot au bani pe card sau cash, cheamă un șofer Uber.

Nimeni nu știe că politica Uber interzice transportul persoanelor sub 18 ani dar respectă cineva regula? Nu! Atât șoferii cât și "clientela" minoră sub acordul tacit al părinților se expun inutil la riscuri majore deoarece este vorba de un serviciu profesat de șoferi amatori, netestați psihologic și care iau în glumă, transportul persoanelor în regim de taxi.

Vom expune diferențele:

În cazul unui taxi, avem:

În cazul celor care practică activitatea de taxi "pentru completarea veniturilor"avem:

 • un șofer amator ce practică ocazional sau ca fost "prețar" în taximetrie o mașină cu ITP-ul o dată la doi ani in cazul masinilor sub 5 ani și la un an, în cazul celor mai vechi începând cu 2018 (timp în care mașina se uzează și capătă vicii ascunse deosebit de periculoase dacă o uzăm în regim de taxi)
 • o aplicație care ține loc de "taximetru" care nu este racordată la autovehicul, contorizant "ochiometric" după poziția satelitului GPS (unde eroarea poziționării are abateri de minim 10 metri în funcție de poziția satelitului și frontul admosferic) o "licențiere" rent-a-car deși legea acestui segmet interzice plata cash (iar aici cei de ride sharing sunt în zona gri a legislației)
 • o societate cu sediul "sugerat" de cei ce coordonează activitatea de ride sharing pentru evitarea frauduloasă a impozitelor datorate, "evitând cât se poate" plata veniturilor bugetare, eludând principalele elemente specifice care sunt: denumirea, subiectul, suportatorul, obiectul, sursa impozitului, unitatea de impunere, cota impunerii, asietă, termenele de plata, scutirile și reducerile, obligațiile contribuabililor și sancțiunile.
 • un șofer uber încasează cash dar nu respectă normele prestările de servicii către populaţie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale Potrivit art. 1 din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:

  "(1) Operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substituitelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

  (2) Operatorii economici prevăzuți la alin. (1), denumiți în continuare utilizatori, au obligația să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale și să le înmâneze clienților.

  La solicitarea clienților, utilizatorii vor elibera acestora și factură."

  Așadar, eliberarea bonului fiscal este obligatorie numai în cazul încasărilor cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice.

Acestor "oameni" nu le pasă de siguranță copiilor voștri chiar dacă sunt "spoiti" în inovatori taximetriei dar încalcă în mod intenționat și sfidător:

 • Legea statală privind protecția datelor cu caracter personal (ei având acces la fotografia persoanei, datele de identitate și bancare complete, traseele persoanei și altele). La această oră, baza lor de date este o importantă sursă de informații în special pentru Guvernul American iar asta este unul dintre motivele care le asigură funcționarea legală deși ei nu au nici un statut legal.
 • Legile privind transportul de persoane, mărfuri și securitate a acestora prin neplata adevăratelor sume pentru polițe de asigurare specifice pentru acest gen de activitate
 • Legile financiare și de protecție socială prin neplata contribuțiilor la bugetul de stat și asigurător că orice societate comercială ce-și desfășoară activitatea pe teritoriul național (nu inter comunitar cum aceștia pretind)

Acum vă întreb, cum și în cât timp ve-ți fi în siguranță în compania unui sistem ilegal dominat de planuri legate de un profit cât mai mare, un spionaj cu acordul dumneavoastră și care oferă mai nimic în cazul când veți suferi prejudicii, deoarece juristictia lor este peste mari și țări, nu pe teritoriul național?

Flag Counter