Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Taximetriștii excluși din grupa a II a de muncă prin înlocuirea în lege a unor cuvinte. Ce se poate face în acest sens când vine vorba de dosarele de pensionare.

Posted on July 13 2018 by Viorel Nicolae in Taxi, Lege, Pensii, Romania

Taximetriștii excluși din grupa a II a de muncă prin înlocuirea în lege a unor cuvinte. Ce se poate face în acest sens când vine vorba de dosarele de pensionare.

Potrivit Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii, Ministerului Sănătății şi Comisiei Naționale pentru Protecția Muncii (act normativ abrogat începând cu data de 1.04.2001), nominalizarea persoanelor care se încadrau în grupele I şi a II-a de muncă se făcea de către conducerile unităților, împreună cu sindicatele, în funcție de condițiile concrete în care își desfășurau activitatea persoanele respective. Taximetriștii, la fel că multe categorii profesionale, au de suferit pentru că, prin abrogarea acestui act normativ, au de suferit atunci când vine vorba de dosarele de pensionare.

Poate că ce vom relata mai jos va fi o soluție prin care putem valorifica în prezent aceste încadrări, la întocmirea dosarelor de pensie.

Grupele se înregistrau, obligatoriu, în Cărțile de Muncă

Conform aceluiași ordin, unitățile aveau obligația să analizeze şi să întocmească, în termen de 30 de, situația încadrării personalului în grupele I şi a II-a de muncă. Perioada de timp în care o persoană avea sarcina să lucreze integral sau o parte din programul de muncă în astfel de locuri se stabilea de către conducerea unității sau prin prevederile legale care reglementau atribuțiile de serviciu ce reveneau fiecărei persoane. Încadrarea activităților sau a locurilor de muncă în grupe de muncă s-a efectuat sau trebuia să se efectueze în momentul intrării în vigoare al fiecărui act normativ care reglementa acest lucru, iar nominalizarea persoanelor trebuia să poată fi probată cu documente verificabile, existente în cadrul unităților angajatoare.

Potrivit Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă şi Ordinului M.M nr.136/1976 pentru aprobarea metodologiei de întocmire, completare, păstrare şi evidenţă a carnetului de muncă (acte normative abrogate în prezent), înregistrarea în carnetul de muncă a activităților desfășurate în grupele I sau a II-a de muncă era obligatorie.

Acte normative, privind grupele de muncă, abrogate

Ulterior, actele normative care reglementau încadrarea în fostele grupe I sau a-II-a de muncă au fost abrogate la data intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000, și anume, la 1 aprilie 2001, act normativ abrogat și el, prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

După această dată, nu mai există bază legală pentru încadrarea locurilor de muncă, activităților și categoriilor profesionale, în grupele de muncă. Eliberarea adeverințelor privind atestarea faptului că, în anumite perioade anterioare datei de 1.04.2001, o persoană și-a desfășurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupe I sau a-II-a de muncă se face numai dacă nominalizarea persoanei s-a făcut anterior datei de 1.04.2001 şi numai pe baza documentelor întocmite la acea vreme, verificabile, aflate în evidența angajatorilor sau deținătorilor de arhive (proces verbal, decizie, tabel, hotărârea consiliului de administrație și a sindicatului privind nominalizarea persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă, pontaje lunare, registru de evidența a intrărilor în subteran etc.).

În locul grupelor de muncă: “condiții speciale", “deosebite" sau “normale" 

Începând cu data de 1 ianuarie 2011, sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010, potrivt căreia, condițiile de muncă sunt speciale, deosebite sau normale, înlocuind astfel grupele I, II sau III de muncă, din legislația anterioară datei de 1.04.2001.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost actualizată în 2018 

Odată taximetriștii erau încadrați la grupa a II a de muncă că fiind șoferi profesioniști încadrați (conform cod caen 832201 în baza ORDINULUI nr. 138 din 17 aprilie 1995 (*actualizat*) privind aprobarea Clasificării ocupațiilor din România (C.O.R.) (actualizat până la data de 15 martie 2006*)

Acum, aceștia nu mai beneficiază de această încadrare (fiind încadrați la șoferi de turisme și dubițe) și pierd când vine vorba de dosarele de pensionare. Aceștia pot doar face acțiune în constatarea dreptului la încadrarea în grupe de muncă conform dispozițiilor Ordinului nr. 50/1990 care intră în categoria acțiunilor în constatare de drept comun şi sunt imprescriptibile.

Perioada la care face referire această acțiune este cea de până la data de 1.04.2001 (dată abrogări Ordinului 50/1990 al Ministerului Muncii). Cei ce încă practică meseria de taximetrist pentru completarea veniturilor rezultate din pensie, pot acționa în instanță Casă teritorială de pensii, contestând decizia privind acordarea pensiei pentru limita de vârstă, conform Legii nr. 19/2000.

Flag Counter