Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Încă o dată legea nu te apară de caracterul viciat al unor șoferi de taxi pentru că în definitiv aceștia nu sunt taximetriști

Posted on February 28 2018 by Viorel Nicolae in Taxi, Deontologie profesională, Lege, Piraterie în transporturi

Medicul Gabriel Tatu, doctor în medicină, lucrează la Spitalul Floreasca din Capitală

Medicul Gabriel Tatu, doctor în medicină, lucrează la Spitalul Floreasca din Capitală

Dacă vrei să ai o afacere reușită este esențial că în afară de un jurist bun și un contabil priceput să ai și un director de resurse umane. Acesta poate depista la timp caracterul viciat al unui taximetrist devenit impropiu pentru practicarea acestei meserii.

Caracterul viciat este periculos și poate deveni letal dacă nu se vor lua măsuri urgente ca angajatorii să fie obligați că să trimită șoferii pentru examinare la un laborator specializat numai pe ramura transportului de persoane, ori de câte ori se observă o acțiune deviantă de la normalul meseriei de taximetrist.

În decursul timpului presa a semnalat incidente în care șoferi ce ar trebui să ofere siguranță și confort în fapt, escaladeaza stări conflictuale pe riscul lor și al pasagerilor.

Deși există legi și regulamente, acestea nu pot apăra cetățeanul în fața furiei dezlănțuite din nimic dar care demonstrază sechele psihologice grave nedepistate la timp. Ultimul caz îl prezentăm mai jos.

27 Februarie 2018, ora 9.50. Medicul cardiolog Gabriel Tatu pleacă de la Spitalul Floreasca și încearcă să ia un taxi.

Taxi autorizat cum cred mulți dintre clienții de bună credință dar care aleargă după ilegalul tarif de 1.39. Șoferul pleacă în cursă și întreabă pasagerul dacă poate să fumeze! Pasagerul îl roagă să nu o facă. Șoferul insistă. În final, începe să urle, trage pe dreapta și cere pasagerului să coboare și să ia alt taxi pentru că el este dependent de țigară.

Pasagerul îi spune că nu a mai întâlnit o astfel de situație nicăieri în lume. Șoferul urlă și mai tare. Este prevenit că i se vor face fotografii. În timp ce este fotografiat de lângă mașină deschide brusc portiera dreaptă și îl lovește pe medic.

Ce s-a petrecut acolo este de domeniul demenței. Un șofer dependent de nicotină, un pasager care nu are nici-o vină că acesta nu a fost depistat la timp de angajator și care avea încredere într-un brand asociat de mulți ca fiind legal deși ecusoanele de pe portiera taxiului demonstrau că nu avea ce să preia comenzi în Capitală ci numai în localitatea de autorizare care este Ștefaneștii de Jos.

O altă mărturie culeasă de pe 2035 fără tututun arată altă față a comportamentului deviant al uni șofer aflat în ipostaza de taximetrist:

"Eu am urcat anul trecut într-un taxi… 5 min am mers cu el… șoferul revoltat de traficul aglomerat ă scos niște înjurături… De nu am mai auzit asemenea vorbe în cei 40 de ani de viață. 5 min nu a luat pauză nici să respire.

Femeie fiind mi s-a făcut frică și l-am rugat să oprească. Când a oprit și i-am reproșat că nu sunt obligată să îi ascult vocabularul de mahala era să iau și bătaie " spune Caty Catalina

De la vlădică la opincă toată lumea este expertă în taximetrie dar puțini știu cu ce se mănâncă acestă meserie destinată clasei de mijloc. Consiliul Municipal stă la căldurică și vine la servici de luni până vineri. Poliția Comunitară vine în control numai la "comandă" și verifică cu dedicație. În Capitală căpușele își fac mendrele acoperiți de firme care au peste 10 ani de smenuiala în taximetrie.

Nimeni nu cheamă patronii că să dea socoteală când un angajat de al lor comite fapte antisociale și l-i se rupe că toată lumea este cu ochii pe taximetriști. Așa aleg unii să se comporte și asta este o întâmplare din Capitală domnilor! 

Putem face mii de raiduri, putem scrie tone de articole și nu vom rezolva nimic dacă lăsăm ne-stârpit din fașă fenomenul serviciilor viciate. Asta înseamnă că pe lângă angajat și angajatorul să suporte consecințele mai aspru deoarece acesta ne trimite la volanul unui taxi un om viciat, plin de sechele comportamentale și care se crede taximetrist.

Este necesar mai mult ca oricând că Primăria să demareze Școala Profesională de Taxi în care să pregătim taximetriști. Nu este o anormalitate. Este un cerință față de clientelă fără de care viitorul taximetriei este compromis. Primăria din Roma, a obligat anul trecut, taximetriștii să absolve cursurile de bune maniere și limba engleză. În Londra există periodic cursuri de perfecționare ale taximetristilor iar în Japonia taximetristul are superviser în primul an de activitate. La noi de ce nu? Sau am uitat că "Niciodată nu se tratează prost clientela pentru că Ea este "materia primă" fără de care taximetria nu va exista.

Foto via CLICK!

Soferul viciat

Soferul viciat

Flag Counter