Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Legea care interzice aplicaţia UBER, interzice și grefele din taximetrie

Posted on March 30 2017 by Viorel Nicolae in Taxi, Transport, Deontologie profesională, Piraterie în transporturi, Lege, UBER, transport

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 2015, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, care prevede interzicerea transportului public de persoane contra cost cu un autoturism fără a deţine pentru acesta autorizaţie taxi valabilă. Decizia a scos practic în afara legii aplicaţia de taxi UBER, care deja funcţiona la limita legii dar și impunea ca transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere să se execute numai de către transportatori autorizaţi, care deţin autorizaţii taxi valabile, în cazul transportului în regim de taxi sau copii conforme valabile, în cazul transportului în regim de închiriere, eliberate în condiţiile prezentei legi, pentru fiecare autovehicul utilizat. Practic este interzis transportul public de persoane contra cost cu un autoturism fără a deţine pentru acesta, după caz, autorizaţie taxi valabilă sau copie conformă valabilă.

Deși suntem în 2017, nici una dintre legile care au întărit buna desfășurare a activității din taximetrie nu a fost respectată iar la această oră, cel puțin în București, avem taxiuri ce operează la grămadă indiferent că sunt sau nu în aria de competență a licențelor, cu certificate de grefã, arondate sau nu la dispecerate, clonate și în condiții improprii desfășurării activității de transport de persoane în regim de taximetru. La fel și concurența neloială practicată de pseudo-transportatorii care se folosesc de app care subcontractează servicii similare taximetriei sub denumirea de ride sharing (un ia-mă Nene modern) fără a se supune legii statale și  fără certificat metrologic.

Aceste acte normative sunt:

1. OUG nr. 109/2005, Ordonanța de urgență privind transporturile rutiere aprobată de Guvernul Nãstase modificată și completatã prin:

2.  LEGEA   Nr. 168 din 14 iulie 2010

Pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2010 privind unele masuri pentru întarirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri si de persoane

ACT EMIS DE: PARLAMENTUL ROMANIEI PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 505 din 21 iulie 2010

După cum se poate observa avem legi dar fenomenul piraterie și al concurenței neloiale în ramură înflorește de la o zi la alta. Să fie de vină noțiunea de "permanent" introdusă special în lege (de care s-au folosit cei ce nu au voie să practice taximetria în București) sau "alte transporturi terestre" (de care s-au folosit cei ce astăzi susțin sus și tare că "ei nu se încadrează la legea taximetriei")? Se prea poate și sigur se poate dar nu pentru mult timp pentru că, va fi aprobată altă Ordonanță de urgență care va scoate definitiv aceste noțiuni ambiguui care au ajutat mai bine de 12 ani băieții deștepți. 

Starea acesta de fapt a dus la haosul de astăzi. Banii produși din taximetrie sunt miza iar evaziunea fiscală datorată menținerii la un tarif social a furnizat sumele prin care s-a cumpărat tăcerea și lipsa de reacție din partea celor ce ar fi trebuit să aplice legea. Taximetria, odată o meserie a clasei de mijloc, atât pentru taximetrist cât și pentru patroni, a ajuns să nu mai fie decât sursă de profit cu investiție 0, dacă se poate. Taximetriștii au devenit mai săraci pe zi ce trece, conducând în mare parte o flotă învechită, la un standard cu mult sub limita civilizației, fiind în mijlocul unui război al intereselor, deși, ei sunt însăși baza taximetriei. 

Ofensiva contra pirateriei și a concurenței neloiale ar fi trebuit să unească taximetriștii și patronatele dar până acum a scos la iveală gintele ideologice parteneriale bazate pe interese comune. Astfel avem: SNTI, ADTI, NEXT TAXI (bazate pe ideologia lui Gabriel Stãvilaru și a lui Radu Viorel), formațiunile de Ilfov, Pelicanul Taxi, Pelicanul Grup, APTTI (bazate pe ideologia lui Mihai Ghişe și Cristian Lăzãrescu, ce au interese atât pe Ilfov cât și la Uber) și COTAR care apărã interesele patronatelor tradiționale din taximetria bucureșteană, numite de ceilalți Cartelul din taximetrie. Atât ilfovenii cât și app dedicate taxi caută să împiedice Ordonanța de urgență ce ar însemna un start în resuscitarea taximetriei ce ar însemna ca toți jucătorii să respecte legea. Astfel patronii, taximetriștii,  dispeceratele și app taxi vor funcționa după lege nu după bunul plac dacă vor dori pe viitor să își desfășoare activitatea pe raza Municipiului București. 

Faptul că taximetriștii au putut alege modul de lucru având la dispoziție app dedicate taxi, STAR și CLEVER, au declanșat dorința acestora de a fi liberi. Însăși modul de lucru cu aceste app a optimizat activitatea împreună cu productivitatea în ramură și poate dacă nu ar fi apărut cei de la Uber, cele două app nu ar fi fost obligate să se autorizeze deoarece, însăși dispeceratele la începuturi au folosit platforma acestora și încă o mai folosesc. Amestecarea șoferilor de București cu cei de Ilfov sub brand-ul firmelor tradiționale în onorarea comenzilor este o altă nemulțumite a patronatelor care astfel nu au posibilitatea de respectare a dispecerizãrii conform autorizării și de menținere a numărului de 4 taxiuri la mia de locuitori. 

Abuzurile comise de autorități au dus la împânzirea pieței din taximetrie cu mii de taxiuri care sunt în neplăcuta ipostază de a fi litigiu iar până la soluționarea cauzelor au certificate de grefă. Schimbarea de atitudine a poliției a scos la iveală faptul că este ilegal să activezi cu un astfel de document la bord. În spațiul public, pe Facebook, de curând s-a prezentat un caz în care în urma unei sesizări de pe app Civic Alert, Politia Locală prin Direcția de control transporturi și utilități a Municipiului București, a sancționat dispeceratul Cristaxi aplicând amenda contravențională cu suspendarea autorizației dispecerizare 009. Motivul, unul dintre colaboratorii acestuia a fost depistat efectuând taxi pe certificat de grefă, fără a avea Contractul de dispecerizare înnoit și astfel a încălcat legea 38/2003, art 52, alin 5, lit e.  Ulterior Cristaxi a deschis proces în anulare față de măsura aplicată dar până atunci avem un caz inedit ca, un dispecerat să funcționeze pe certificat de grefă. Oare Civic Alert o fi semnalat și că la ora acesta, peste câteva mii de pirați împreună cu câteva mașini paterne Uber fac concurență neloială taxiurilor din Capitală? Ar fi bine nu? În felul acesta taximetriștii angajați nu ar mai vâna pe nimeni, s-ar face economie la ouă și fãină iar la Şelari, Gabroveni sau în cluburile de fițe ar veni la comandă sau ar fi istorie "mergeți pe aparat?" Implicit locul polițiștilor locali "parcagi" de la Şelari ar fi vacant.

Altã situație din cauza căreia multe taxiuri sunt și la această oră pe certificate de grefă este cerința de a prezenta la înnoirea autorizării dovada că la acea dată, transportatorul este cu datoriile plătite la zi. Mulți dintre cei ce au la această oră licențele prelungite până în 2020, pot declara că le-au fost cerute câteva de astfel de certificate pana la viza finală. De curând ANTTI a câștigat în instanță anularea pe viitor a acestei reglementărili, dar răul a fost făcut. Până una alta, transportatorii se descurcă Cum pot sau dacă mai pot iar cei ce s-au folosit de "portițele" legilor din taximetrie nici nu sunt controlați, nici nu sunt monitorizaţi și fac ce știu mai bine, adică ÎNCALCĂ LEGEA.

O zi bună taximetriști orinde v-ați afla!

Expunerea proiectului de modificare a legii 38/2003, supusă dezbaterii Parlamentului de Guvernul Ponta

Ştiri pe Surse

Legea care interzice aplicaţia UBER, interzice și grefele din taximetrie