Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

Taxi Observator

Taxi Observator

Arată cam cum şi ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.Vă doresc lectură plăcută!


Panama style metoda căpușãrii taximetriei

Posted by Viorel Nicolae on April 1 2017, 14:50pm

Categories: #Taxi, #Transport, #Deontologie profesională, #Piraterie în transporturi, #Lege, #UBER, #Politica

Tupeul de borfaș pe care-l au cei ce au căpușat taximetria bucureșteană numai în avantajul lor parcă este copiat din cazul Panama Pappers. La vremea respectivă, această anchetă jurnalistică internațională, a demonstrat că dacă ai un avocat, un senator și un deputat, poți dosi milioane de euro prin plata unor impozite de câteva ori mai mici decât cele reale de pe urma bussines-urilor.

Pe plaiurile mioritice moda parcă s-a simplificat la fel ca și distanțele unde hoții se ascund sub paravanele adreselor sediilor comerciale. Nu este vorba despre Sessam ci de ceva mult mai autentic ce demonstrează adevărul din afirmația Viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu, de evaziune fiscală de ordine a zece milioane de euro, pe care Uber o face într-o lună. Sistemul românesc de a deschide la aceeași adresă câte firme doresc mușchii borfașiilor, este posibil datorită toleranței de care dă dovadă Registrul Comerțului din România ca să nu zicem de traficul de influență, dacă privim cu câtă lejeritate se admite acest fapt infracțional. 

"Pentru câteva sute de lei, sunt mulți care au acceptat, fără să-și dea seama, să comită o infracțiune. Pentru 2-3 milioane de lei vechi, acceptă să fie înregistrate firme pe numele lor. Sunt cercetați pentru complicitate la evaziune și riscă pana la șapte ani de închisoare. Iar toate aceste înregistrări fictive se traduc în zeci de milioane de euro, bani pierduți de statul român. Firmele-fantomă aduc și vând marfuri sau prestează servicii, dar nu platesc taxele și impozitele datorate. Cand statul vrea să execute firma, poate descoperi în locul ei chiar si un câmp plin de gunoaie, căci sunt și multe adrese fictive.

Răspunderea? Nu e a nimanui. Cei de la Registrul Comerțului spun că, până anul trecut în vară, la o singura adresă puteau fi înscrise câte societăți dorea proprietarul. Așa era legea. Abia din iunie, după ani în care firmele-fantomă au aparut și disparut peste noapte lăsând pagube de milioane de euro, lucrurile s-au schimbat. Deocamdată, singurii puși sub acuzare sunt 23 de proprietari de locuințe, pe adresele cărora figurează 165 de firme." relata ProTv de curând

Potrivit datelor oficiale, între 342.000 și 444.000 de companii din cele peste un milion aflate în funcție în România, au depus bilanțurile contabile până anul acesta. La prima vedere stăm destul de bine cu privire la firmele active dar situația nu este așa. Dintre firmele pomenite mai sus doar 10% sunt societăți pe acțiuni plus că la jumătatea anului 2005 existau 170.000 de firme cu un singur angajat. În cele mai multe cazuri avem de aface cu societăți comerciale create pentru scopuri ceva mai meschine. Astfel salariul este transformat într-un contract de prestări servicii, se evită plata impozitului pe salariu dar mai ales plata contribuțiilor sociale de 49,5%.

Alte companii sunt menținute forțat în activitate pentru afaceri ocazionale cu profitabilitate foarte mare cum ar fi afacerile imobiliare la care optează, spun gurile ele, acum cei ce au căpușeat taximetria și care au schimbat "barca" făcând parte din concurența neloială a celor de la Uber. Astfel de firme vor exista atâta timp cât în economie vor exista anomalii care să-ți permită să faci afaceri excepționale fără bussines-plan. Genul acesta de firme au făcut posibilă infiltrarea taxiurilor de Ilfov în Capitală de ordinul zecilor de mii iar tot cu ajutorul acestor firme, Uber are câteva mii de mașini în parteneriatul concurenței neloiale. Numai pe un singur sediu, din comuna 1 Decembrie, Ilfov, Pelicanul are numai puțin de două zeci și două de firme cu conexiuni ale punctelor de lucru în București. Este vorba de sediul social aflat în acestă comună pe strada Viilor nr 6, camera 2. Din diagrama de desfășurare a acestei increngaturi de firme cu aceeași adresă de sediu social, întâlnim: PELICANUL GRUP TAXI SRL; PELICANUL GRUP INTERNAȚIONAL SRL; PELICANUL VIP DRIVER SRL; MEBO DRIVE SRL; PELICANUL SMART DRIVE SRL, pe lângă altele conexe. Din ce se poate vedea în fotografia atașată, majoritatea sunt pe domeniul transporturilor și dintre ele, trei sunt dedicate transportului de persoane. Dacă ne aducem aminte Oficiul Concurenței a sancționat PELICANUL GRUP TAXI SRL pentru asociere în Cartelul firmelor ce au monopolizat și impus tariful de 1, 39 în piața taximetriei bucureștene. De altfel, PELICANUL este unica firmă de taxi care are dispeceratul în punctul de lucru din buricul târgului, aproape de Spitalul Colţea, chiar dacă pe firma afișată scrie PELICANUL GSM. Oare Mihai Ghișe are relații atât de mari încât, în timp ce celelalte companii tradiționale de taxi din București și-au mutat sediile la periferie unde au fost obligate să aibă într-un singur loc tot, el stă central? 

Revenind la problema acesta a multitudinii de firme ce au o singură adresă, ne gândim că este posibil ca practicile financiare să ajungă mai departe în ingineria evaziunii fiscale pentru că este posibil ca nici una dintre firmele în cauză să nu depășească plafonul de un miliard la care ar trebui să plătească TVA iar în acest caz și impozitul să fie doar de 3%, nu de 16%. Să mai discutăm și despre câte persoane sunt declarate la ITM? Ultima firmă înființată pe același stil este, PELICANUL SMART CONTACT SRL, unde găsim în ipostaza de acţionari pe Mihai Ghișe și Oana Sanda, obiect de activitate 3d comunicații radio și la fel ca în cazul celorlalte 21 de firme nu are angajați declarați în prezentare. Este de ajuns și vom lăsa organele abilitate să își dea cu părerea. Până una alta, Uber primește amenzi după amenzi, capi CEO demisionează, cei care rămân sunt arestați de autorități, tot mai multe țări îi fac să plece iar din data de întâi nu li s-au mai prelungit autorizațiile în Marea Britanie chiar dacă aceștia își pun mari speranțe față de ultima vizită a americanilor la Guvern. „Nu avem niciun to do list, ca să fim foarte clari, contrar a ceea ce sperau unii. Același document a fost înaintat și Administrației Trump și Guvernului României, tocmai pentru a întări acest parteneriat strategic dintre România și SUA”, a spus premierul.

O zi bună taximetriști orinde v - ați afla! 

 

 

Panama style metoda căpușãrii taximetriei
To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post

Blog archives

We are social!

Recent posts