Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Un taximetrist român de la NYC se sinucide din cauza economiei GIG care aduce în față concurența neloială pe piața taximetriei a celor de la Uber și Lyft. Până acum patru taximetriști din NY au adus sacrificiul suprem.

Posted on March 23 2018 by Viorel Nicolae in Taxi, UBER, NY, SUA

Un taximetrist român de la NYC se sinucide din cauza economiei GIG care aduce în față concurența neloială pe piața taximetriei a celor de la Uber și Lyft. Până acum patru taximetriști din NY au adus sacrificiul suprem.

Nicanor Ochișor, în vârstă de 65 de ani din Queens, taximetrist timp de trei decenii la NYC, s-a spânzurat pe 21 ianuarie 2018, în garaj, după ce a suferit probleme financiare grave datorită economiei GIG a celor de la Uber și Lyft care practică concurența neloială.

A fost găsit atârnat de o bârnă de lemn din garajul său de pe șoseaua 58, în apropiere de 69 Lane din Maspeth, vineri dimineață conform declarațiilor Poliției din Queens. Sinuciderea a fost aruncată în vina imigranților care lucrează pentru companiile Uber și Lyft furând practic veniturile taxiurilor licențiate.

"El nu mai putea suporta falimentul iminent la care a fost supus și să vadă cum pierde tot ceea ce a lucrat în viața sa în America", se arată într-o declarație a Asociației Șoferilor de taxi licențiați și a șoferilor de taxi (Taxi Medallion Owner and Driver Association).

Asociația a arătat că valoarea unei licențe de taxi a scăzut de la 1 milion de US$ (în 2014) la aproximativ 175 de mii de US$ în 2018. Ochisor este cel de-al patrulea taximetrist licențiat, care își ia propria viață în ultimele luni.

"Am cerut primarului și Comisiei de taxi și limuzine să acționăm și tot ce am obținut a fost doar vorbe și gesturi lipsite de sens, care nu ajung la rădăcina problemei: sunt prea multe mașini pe străzi, " a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de Industrii de Taxi, Nino Hervias.

Comisarul pentru TLC, Meera Joshi, a declarat că agenția a fost "profund distrusă" de moartea lui Ochișor. "Pentru tot ceea ce a lăsat în urmă, familia, prietenii, taximetriștii și taximetristele din industrie, condoleanțele noastre sincere - plângem împreună cu voi", a spus Joshi.

"Ochișor a avut licența sa aproape 30 de ani după cumpărarea acesteia în 1989. Nu și-a închiriat niciodată medalionul, dar a împărțit îndatoririle de conducere cu soția lui", a spus prietenul cel mai bun al acestuia, Dan Nițescu, taximetrist la NYC în vârstă de 64 de ani."Soția lui conducea dimineața, el conducea după-amiază până la miezul nopții.

"De când Uber a venit în oraș… Toată afacerea cu taxiul a fost aproape distrusă. Valoarea medalionului a ajuns aproape la zero. Întrucât prețul unui medalion de taxi a continuat să scadă, Ochisor "a intrat într-o depresiune profundă", a mai spus Nițescu. "El mi-a spus tot timpul că valoarea licenței nu va mai fi că și cum a fost odată. Acum, mi-a spus că încasările de pe ultimele șase, șapte luni care le face împreună cu soția lui, el le făcea singur, înainte de Uber. El trebuia să-și plătească ipotecă pe medalion", a mai adăugat acesta. "A plătit, dar a fost foarte greu. Se lupta singur iar asta îl deranja tot timpul."

Pe 5 februarie, șoferul Douglas Schifter s-a împușcat în cap în fața primăriei din New York. Înainte de a face acest gest a avertizat pe Facebook că politicienii și serviciile de partajare a drumurilor i-au distrus situaţia financiară. "Am fost distrus din punct de vedere financiar pentru că trei politicieni au făcut praf acestă "industrie" a taximetriei", a scris Schifter într-o postare.

Taximetristul Danilo Castillo și-a luat viață pe 20 decembrie, aruncându-se de la fereastra apartamentului din Manhattan. El a lăsat un bileţel unde a acuzat industria de taximetrie. 

Un al patrulea șofer s-a sinucis în februarie, dar numele său nu a fost făcut public. 

NY Taxi Workers Alliance a anunţat pe Facebook că organizează pe 28 martie, comemorarea șoferilor de taxi care s-au sinucis, precum și pentru a protesta împotriva faptului li se fură munca: "Cerem primarului și consiliului municipal să organizeze o sesiune de urgență pentru a interveni în această criză", a scris The Alianței Worker's Taxi din NY pe Facebook.

"Nu putem permite aplicaţiei Uber să continue să distrugă viețile oamenilor pentru un model de afacere care nici măcar nu au fost dovedit ca ar putea fi durabilă. Trebuie să ne reunim şi să solicităm protecție pentru TOȚI șoferi de taxi". Consilierul Reuben Diaz a propus un proiect de lege care urmărește să echilibreze această situaţie între firmele de taxi şi Uber sau Lyft".

Consilierul Ruben Diaz Sr. (D-Bronx) a propus un proiect de lege pentru reglementarea mai strictă a industriei on-line pentru partajare. Proiectul de lege ar stabili o taxă anuală de 2.000 de dolari pentru fiecare vehicul, iar orice servicii noi ar trebui să lucreze după un studiu de mediu oficial. Acesta ar limita numărul de vehicule pe un garaj la 250.

În prezent, orice conducător auto Uber din SUA, poate răspunde la un apel de la orice bază (garaj) Uber.

Via DAILY NEWS NY 

Taxiul lui Ochișor staționat în fața casei sale din Queens acoperit de zăpadă miercuri. Foto via: DEBBIE EGAN-CHIN / NEW YORK DAY NEWS

Taxiul lui Ochișor staționat în fața casei sale din Queens acoperit de zăpadă miercuri. Foto via: DEBBIE EGAN-CHIN / NEW YORK DAY NEWS

Video via CNN

Flag Counter