Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Fă un calcul ca să vezi ce iese!

Posted on February 3 2018 by Viorel Nicolae in Taxi, Lege, Politica

Fă un calcul ca să vezi ce iese!

Ramificațiile deciziei Curții Europene de Justiție conform căreia Uber și, prin extensie, alte servicii de ride-sharing a vehiculelor bazate pe acest gen de aplicații sunt, de fapt, servicii de taxi, vor avea probabil efecte răspândite în țările Uniunii Europene atât pentru modul în care sunt operate și cum sunt tratate de către șoferii lor. Va afecta probabil multe alte servicii bazate pe tehnologie, dar timpul va rezolva problema.

Efectele deciziei CEJ pentru serviciile europene bazate pe tehnologie, pentru companiile de taxi și taximetriști nu sunt clare. În parte, această lipsă de claritate se datorează legilor diferite care guvernează aceste întreprinderi, inclusiv legile muncii.

Lipsa de claritate se datorează unui amestec de hotărâri judecătorești în diferitele state ce formează CE, a diferitelor moduri în care politicienii și birocrații noștri din comunitățile noastre văd acest aspect al schimbărilor tehnologice.

În București, avem un Primar și un Consiliu Municipal care favorizează tacit, în mod incontestabil aceste servicii de ride-sharing, pe cheltuiala imensă a companiilor mici de taxi, a micilor investitori și taximetristilor independenți. Consiliul Municipal a devenit dependent de acest nou flux de venituri care împrăștie milioane de dolari pe an în "portofelele" orașului. Se ignoră numeroasele dezavantaje ale unui transport bazat pe acest gen de aplicații, ce vor adăuga multe mii de mașini suplimentare pe străzile orașului deja aglomerate, crescând poluarea, decimând incasarile taximetristilor care vor avea efecte si asupra companiilor de taxi mici.

De asemenea, pe nimeni nu interesează siguranța vehiculului de face ride-sharing, a pasagerilor lor și a conducătorilor auto amatori ce se joaca de-a taxiul. Lor nu le pasa de industria de taxi bazată pe permisele și promisiunile lor, lăsând protecția consumatorilor la  "lupii" grei din domeniu. În general, concurența este un lucru bun pentru consumatori, atâta timp cât este o concurență loială.

Problema este că modul promovat de Primar și de Consiliu nu a fost niciodată aproape corect prin nici o definiție, în cursul timpului, față de protejarea taximetriei și reformarea ei.  Acum "Reforma" este în mod evident concepută ca fiind nedreaptă de la început pentru marea majoritate a celor ce practica efectiv taximetria si a patronilor lor. Ultima rundă a așa-numitei "reforme" în taxi a fost viciată, în mod deliberat, cu desăvârșire, pentru a distruge serviciile și investițiile mici și mijlocii în taxi pentru nivelul micilor patroni, netezind calea pentru înlocuirea noilor tehnologii și a monopolului la ceea ce va rămâne din taximetrie.

Taxiurile tradiționale au fost împovărate cu costuri imense pe care Uber și alți nu le au. Însăși cuantumul amenzilor cu care vor să transforme taximetria sunt aberante iar acestea sunt costuri probabile, care nu sunt în cuantum conform legilor statale.

Taximetristul a fost lipsit de selecția clientelei și astfel siguranța acestuia este pusă în pericol. Oricine, întemeiat sau nu, poate reclama un taximetrist care a refuzat o cursă iar mulți dintre taximetriști vor accepta persoanele ce nu îndeplinesc condițiile unei călătorii cu taxiul de frica amenzilor.

Taximetristul nu se poate apăra deoarece Primăria și Consiliul Municipal nu au făcut nimic ca să intervină în apărarea imaginii taximetriei. De altfel Administrația și cei ce se cred reprezentanții taximetristilor nu au făcut nimic să combată infuzia taxiurilor din alte localități în Capitală, a pirateriei sub o formă sau alta, a soluționării puținelor reclamații față de negocierea prețului și a protejării deontologiei profesionale în taximetrie.  Nu e de mirare că Uber și alte companii similare par că sunt mai ieftine decât taxiurile deoarece nu au taxele de reglementare pe care le au taxiurile.

De asemenea, aplicarea efectivă a câtorva reguli care reglementează serviciile bazate pe aplicații este, în esență, inexistentă.

Alte jurisdicții europene au fost suficient de vigilente pentru a vedea din timp ceea ce instanța europeană a decis și au acționat agresiv pentru a proteja afacerile tradiționale de taxi, ale taximetristilor și ale consumatorilor. În prezent, Bucureștiul nu știm dacă este pe punctul de a compensa financiar pe cei ce au investit în taxi in ultimii ani, pentru pierderea valorii lor de afaceri datorită acestei concurențe neloiale, cum ar fi normal.

Ne așteptăm să vedem efectele ultimei runde de reforme mascate a orașului, dar nu ne ținem de respirația așteptând să iasă, și nici nu suntem extrem de optimiști cu privire la cum se va face definitiva afacerea din taximetrie.

Noi vedem apelurile la acțiuni în justiție împotriva Consiliului, pe baza politicilor sale distrugătoare față de afacerile taxi cu care, în mare măsură, simpatizează. Un obstacol major în această acțiune pe care o vedem este că instanțele au decis în mod repetat că Primăria este în drept să facă destul de bine ceea ce dorește cu legislația privind taxiul deși aceasta se codește când vine vorba de sintagma "în mod repetat".

Nu ne prefacem că avem competență de a comenta argumentele juridice ale Cartei drepturilor și libertăților si de asemenea, nu suntem siguri că există un suport financiar suficient de răspândit în cadrul industriei pentru a finanța orice astfel de acțiune juridică dar nu este normal să falimentezi intenționat o ramură a industriei fără să plătești pentru asta.

Cu toate acestea, în prezent există, rulează și fac taxi, mai puțin de 20.000 de taxiuri (oficial sau nu), care deservesc o populație de aproximativ 2, 7 milioane de locuitori. La acestea adăugăm încă cel puțin 20.000 de mașini ce fac ride-sharing (ocazional sau "la plan") și observăm colapsul. Raportul normal dintre taxi și populație este pur și simplu obscen iar aceasta este o garanție că mulți din industria asta nu vor putea să trăiască decent.

Este un exemplu classic a modului în care de-reglementarea de facto a taxi-urilor este întotdeauna un dezastru. Sugestia noastră este simplă. Reglați toate aceste mașini pentru serviciile de autovehicule închiriate în același mod. Europa se mișcă acum în această direcție. Este timpul ca orașele noastre și alte jurisdicții românești să facă același lucru.

 

Flag Counter