Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Cine este curat să dea primul cu piatra în taximetristul pistolar

Posted on February 4 2018 by Viorel Nicolae in Taxi, Deontologie profesională, COTAR, Viceprimarul Badulescu

Media aservită sistemului ride-sharing, societatea smart, Președintele COTAR și chiar Viceprimarul Aurelian Bădulescu au fost șocați de reacția taximetristului mai ales că pe portiera mașinii era numele unuia dintre dispeceratele păstorite de… COTAR.

Internetul s-a umplut de articole pe acesta temă exact că în filmul Zorba Grecul la faza în care femeia necinstită a fost ucisă cu pietre de babele satului. Toată lumea a uitat de învățămintele desprinse din Biblie când au adus la El fariseii şi cărturarii pe o femeie, prinsă în adulter şi, aşezând-o în mijloc, au zis Lui: Învăţătorule, această femeie a fost prinsă asupra faptului de adulter; iar Moise ne-a poruncit în Lege că pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre.

Dar Tu ce zici? Şi aceasta ziceau, ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască. Iar Iisus, plecându-Se în jos, scria cu degetul pe pământ. Şi stăruind să-L întrebe, El S-a ridicat şi le-a zis: Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei.

Iarăşi plecându-Se, scria pe pământ. Iar ei auzind această şi mustraţi fiind de cuget, ieşeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni şi până la cel din urmă, şi a rămas Iisus singur şi femeia stând în mijloc. Şi ridicându-Se Iisus şi nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i-a zis: Femeie, unde sunt pârâşii tăi?

Nu te-a osândit nici unul? Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. Şi Iisus i-a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti. "

La fel că în acel sat uitat de timp toți îl vor mazilit dar toți uită că măcar odată în viață au făcut și ei gafe care le-ar fi putut atrage după sine suspendarea dreptului de a mai profesa într-o anumită breaslă. Dar să-i luăm pe rând pe acești pârâşii și să vedem dacă sunt așa "fără de păcat":

Clienții.

Nimeni nu știe ce s-a petrecut în acea cabină de taxi. Aceștia au declarat vrute și nevrute dar nu au spus nimic despre modul de adresare pe care l-au folosit atunci când i-au "sugerat" taximetristului traseul, deși este prea puțin probabil ca cineva pentru așa ceva să "ridice tonul" sau "să devină violent".

Au coborât și ca prin minune, cineva a fost acolo și a filmat. Curios nu? Câte șanse sunt ca să prinzi din "mers" un așa moment. Clienții au amenințat dar nimeni nu dorește să remarce asta de parcă taximetristul este obligat să accepte asta și eventual să întindă și celălalt obraz nu?

Altă întrebare ar fi: de ce au declanșat această "dispută" în apropierea AIHCB și de ce au căutat să coboare atât de aproape de stația de taxi din incinta aeroportului? Poate ca să mai "prindă" încă unul dintre "mestecatorii de semințe"? Nu?

Poate!

Reacția dispeceratului Speed Taxi.

În imagini apare o reprezentanata bine cunoscută a acestui dispecerat și tot așa de controversată în decursul timpului. Doamna Camelia Marin, Manager Speed Taxi, confirmă că "acest șofer" nu va mai lucra la ei deoarece aceștia au încheiat "colaborarea" cu acest taximetrist arătând ecusonul lui.

De altfel, odată cu ancheta celor de la România Liberă față de "Numărul magic al cartelului galben din București: 1, 39." această doamna a fost intrebată câți angajați cu două sau patru ore sunt în firmă, Camelia Marin a precizat că nu are angajați cu două ore: „Mai sunt cu patru ore, dar mai au alt job. Sunt oameni care lucrează cu timp parțial ". Legat de încasări, Camelia Marin a spus că șoferii aduc toate încasările la sediu. Însă, din punctul ei de vedere, nu se poate calcula evaziunea în taximetrie. „Vizavi de taximetrie, dacă vrea să facă curățenie, să facă. Noi nu închiriem licențe. Nu știu de ce întotdeauna Speed Taxi este… țintă. "O fi adevărat? Nu o fi?

În timp se va afla iar dacă este invers poate că Speed Taxi va trebui să dea socoteală pentru minciunile cu care caută să scape basma curată pentru că minciuna iese la suprafață că uleiul.

Rectia lui Vasile Ștefănescu, Președintele COTAR.

Acesta încă de la începutul filmării bate pe "retragerea atestatului", frază pe care o repetă și pe parcursul interviului la DIGI24, o cunoscută televiziune corporatistă cu orientări anti-taxi.

Vasile Ștefănescu "păstorește" patronatul încă de pe vremea Senatorului Bivolaru, părintele Legi Taximetriei.În 2009, acelaşi Vasile Ştefănescu a înfiinţat asociaţia transportatorilor autorizaţi numită COTAR. Această "confederaţie" îi reuneşte la conducere pe majoritatea patronilor de firme de taximetrie din Bucureşti şi nu numai.

Miza asociaţiei COTAR este aşadar promovarea intereselor patronilor firmelor de taximetrie, în primul rând faţă de simplii şoferi de taxi. În 2010 o ştire de senzaţie făcea turul televiziunilor: un anume Vasile Ştefănescu, preşedintele aşa-zisei Federaţii Naţionale a Şcolilor de Şoferi din România, era acuzat că a ameninţat cu pistolul angajaţii ministerului Transporturilor în incinta instituţiei. Ştefănescu se ocupa pe atunci cu vânzarea unui program informatic pentru şcolile de şoferi.

Toate firmele care aveau acest domeniu de activitate erau obligate de ministerul Transporturilor să cumpere softul de la o firmă din Craiova, deţinută de apropiaţi ai familiei lui Radu Berceanu, ministrul Transporturilor de atunci. Vânzarea acestui soft se face prin intermediul firmei lui Ştefănescu, cel care se pretindea şi şeful informal al "şcolilor de şoferi din România".

Firmele care nu achiziţionau programul informatic agreat nu puteau primi-licenţa pentru cursurile de şoferi. Această practică de monopolizare este bine cunoscută şi in domeniul serviciilor de taximetrie, iar Vasile Ştefănescu este un adevărat rechin al domeniului. În 2016 Ştefănescu a candidat pentru un post de deputat din partea PMP la Bucureşti, prezentându-se drept preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din Romania, pe scurt COTAR. Ştefănescu este omul care trage sforile din umbră în complicata afacere cu taxiuri din România conform DOSAR DE POLITICIAN

Poate ne spune domnul Vasile Ștefănescu cum a fost posibil că sub umbrela domniei sale, companiile afiliate COTAR să fie sancționate, deoarece dețineau circa 70% din piață la momentul înțelegerii mutuale a faimosului "1.39". Acestea sunt:  Meridian Taxi ( sancționat cu 38.584 euro), Meridian Taxi Plus (10.404 euro), Autocobalcescu (375.831 euro), Confort Taxi (1.019 euro), Cristaxi Service (48.963 euro) și Grup AȘ 2000 Transcom (5.870 EURO).

Potrivit Consiliului Concurenței, companiile sancționate s-au înțeles să se alinieze toate unui tarif de transport în regim de taxi în cârdășie cu Pelicanul Grup Taxi ( amendă de 24.039 euro), Pelicanul Grup Internațional Filiala București (311 euro)

Reacția Viceprimarului Capitalei Aurelian Bădulescu.

Deși purtătorul de cuvânt al Poliției nu a spus nimic de "dosarul de cercetare penală", domnia s-a, avocat de profesie, a dedus asta. Apoi "fără doar și poate" este mai mult că sigur că taximetristul v-a rămâne fără atestat.

Acest personaj este implicat în decursul timpului în diverse scandaluri care dacă ar fi luate în seama nu i-ar mai permite să fie avocat, nu Viceprimar al Capitalei. Aurelian Bădulescu, avocat de profesie, este recunoscut ca un tip dur.  Viceprimarul a fost avocatul de casă al lui Gigi Becali în ultimii ani.

De altfel patronul Stelei este nașul de cununie al soților Gabriela Firea și Florentin Pandele, iar Bădulescu a fost susținut de PSD pentru postul de viceprimar. "Sunt activ de peste doi ani, am sute de ieșiri numai la tv. Sunt un consilier general implicat. Nu se poate spune că Gigi Becali sau altcineva m-a făcut viceprimar ".

Aurelian Bădulescu a intrat în politică în 2008, când a fost ales prima oară consilier general al Capitalei din partea Partidului Noua Generație, formațiune fondată de Gigi Becali.

De altfel, noul viceprimar a devenit cunoscut ca fiind apărătorul lui Gigi Becali, implicându-se în dosare unde patronul Stelei avea interese. Colegii de avocatură îl prezintă ca pe un tip dur, care nu ezita să-și amenințe, mai în glumă sau mai în serios, colegii de breaslă care reprezentau partea adversă.

Nu doar avocații au fost ținta lui Bădulescu, acesta nu se sfia să-i atace chiar și pe procurori. De altfel, Bădulescu a fost amendat de judecători după ce acesta i s-a adresat unui procuror cu apelativul de "mincinos" din dosarul sechestrării hoților care îi furase mașina lui Gigi Becali.

 

Cam asta ar fi situația într-un stat în care clienții au isterie de masă anti-taxi, unde asazisii reprezentanți ai taximetristilor apară interesele patronatelor, unde media parțială induce psihoza că în fereastra lui Overton și unde toți uită că fără foc nu iese fum.

Acești semi-zei se cred curați și aruncă cu piatra dar noi suntem aici să le aducem aminte că un gest făcut la disperare și iresponsabil fără doar și poate, pălește în față jocurilor păpușarilor ce agită paiațele și pe care nimeni nu le mai filmează.

Flag Counter