Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Dezbaterea noului regulament taxi s-a terminat cu scandal la Primăria Capitalei. Taximetriştii, reprezentații aplicațiilor Star Taxi și Clever Taxi s-au contrat cu reprezentanții patronii firmelor de taxi și ai dispeceratelor afiliate COTAR. Viceprimarul pune punct disputei cu o replică inedită.

Posted on January 29 2018 by Viorel Nicolae in Taxi, COTAR, Consiliului General al Municipiului Bucureşti

      Aceştia s-au certat vinerea trecută, la dezbaterea noului regulament privind activitatea pe care o desfăşoară în Bucureşti. Documentul sancţionează firme de tip ″Uber″⁣ sau ″⁣Taxify″⁣, dar şi aplicaţiile de comenzi online. Între timp, consilierii PNL au făcut plângere la Uniunea Europeană faţă de acest fapt.

Printre replici dure ca, "Pe Facebook eşti tare în gură, dar aici ai tăcut" sau "Ați făcut miliarde pe spatele șoferilor", ședința a fost încordată ceea ce de arată poziția dominantă a patronatelor față de poziția taximetristului ce lucrează efectiv cu clientul.

Patronii susținuți de Vasile Ștefănescu din partea COTAR împreună cu Consiliul Local al Primăriei București prezidat de de Aurelian Bădulescu Viceprimar al Capitalei au format o tabără iar reprezentanțîi aplicațiilor dedicate taxi și reprezentanții dispeceratelor independente alta. Este cunoscut faptul că Viceprimarul întreține vizite destul de dese pe la sediul COTAR așa că este lesne de înțeles de ce este parțial.

Viorel Radu, președintele Asociației pentru Drepturile Taximetristilor Independenți, pe care îl găsim acum reprezentând Asociația de monitorizare taxi Transilvania: "Dați putere dispeceratelor să analizeze reclamații." "Aceste dispecerate au impus tot felul de reguli abuzive",

Vicol Moldoveanu, în calitate de taximetrist a spus: "Dispecerate ne-au bagat in pământ, ne-au dus aproape de faliment."

Mihai Rotaru, reprezentant Clever Taxi: "Confuzia nu este făcută de consumator. Acest regulament aduce deserviciu consumatorului. Considerăm că s-a făcut o confuzie majoră între platformele serviciile de e-hailing și dispecerate. Confuzia nu este făcută de consumator. Acest regulament aduce deserviciu consumatorului. "

Spătaru Ovidiu, taximetrist: "Să țineți cont de părerile taximetriștilor, astia care șoferesc, taximetresc efectiv la volan. "

Sunt şi patroni care susţin regulamentul, pentru că, spun ei, aplicaţiile online nu au licenţă de dispecerizare.

Nicoleta Constantinescu, Taxi Vultur: "Ei se duc în alte părți, efectiv ămânem fără șoferi în ritmul acesta."

 Vasile Ștefănescu Președintele COTAR a spus "Mă refer în special la Uber, Bla Bla Car, Taxi Fy, de ce să nu spunem că, am văzut antevorbitorii mei, Clever, Taxi Star și altele care apar. Aplicații care nu are acordul meu. E mașina mea, e benzina mea, absolut tot al societății comerciale și șoferul îl plătim tot noi ".

Întradevăr există la puține dispecerate acest sistem în care au un parc propiu de taxiuri, unde taximetriștii care predau încasările, primesc parțial o cota de combustibil, unde este asigurat atât service cât și ITP în regie propie iar salariul este calculat în funcție de banii predați.

Este echitabilă acesta relație în ipostază în care, taximetristului i se pretinde 200 de lei pe zi, cu 6 libere pe luna în condițiile în care platformele rîde-sharing au redus la minimul de subzistență comenzile. Taximetriștii unor astfel de companii pot fi văzuți răpuși de oboseală pe multe artere din capitală, unde încearcă să ațipeasca câteva ore, neavând timp să mai ajungă pe acasă din cauza penuriei de comenzi.

Există vreunul dintre patronii acestor dispecerate care să fi fost de probă pe traseu ca să încerce să strângă 200 de lei? Nu credem.

Să revenim. Taximetrisitii au cerut mai multe parcări doar pentru ei şi s-au plâns că sunt amendaţi prea des de poliţia locală, spre deosebire de cei de la Uber sau Taxify pe care poliția se face că nu-i vede.

Aurelian Bădulescu Viceprimarul Capitalei a intervenit atunci cand spiritele s-au incins ai a zis "Normal este că la acest moment să ascultăm. După ce ieșiți de aicea este vis-a vis Parcul Cișmigiu și cred că aveți destul loc să va lămuriți, să va lămuriți lucrurile probabil cum știți dumneavoastră cel mai bine. Ori cu cheia de 16, ori cu, vedeți dumneavoastră " 

Pe de altă parte, regulamentul care a încins spiritele prevede amenzi şi de 50 de mii de lei pentru Uber, Taxify sau pentru aplicaţiile online de comandă. În aceste condiţii, consilierii PNL au cerut Comisiei Europene să intervină pe aceasta temă.

Acelaşi document îi obligă pe şoferi să nu mai poarte pantaloni scurţi şi papuci, să le vorbească frumos clienţilor şi să nu refuze curse dacă nu vor să fie taxaţi cu 500 de lei.

Modificat sau nu, regulamentul ar putea intră în vigoare la prima şedinţă a consiliului general, pe 7 februarie a.c.

Via ProTV

Flag Counter