Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Culmea legislației, taximetriștii pirați nu pot fi amendați în interiorul Gării de Nord

Posted on December 24 2017 by Viorel Nicolae in Piraterie în transporturi

 Poate va mai aduceți aminte de "episodul" tragic, din 2012, in care Vlad Nicolae, angajat manipulator bagaje la AIHC (Aeroportul Internațional Henri Coandă) a momit și cu ajutorul unui taximetrist pirat, a transportat-o pe studenta japoneză Yurika Masumo. Această nu dorea decât să predea limba japoneză gratis la Craiova dar a fost violată, ucisă și talhărita de Vlad în pădurea de langă AIHC.  

 În graba lor de a pune lucrurile la punct, autoritătile au modificat Legea taximetriei (38/2003). Mai exact, au introdus, printre altele, articolul 24 indice 1, care prevede că „este interzisă practica de abordare a clienților în interiorul aeroportului”. 
  
 Problemă este că noile modificări legale se pot aplica numai în aerogări, nu și în gările feroviare sau autogări. Drept urmare, oamenii legii nu îi pot amenda pe cei care acostează clienții care vin cu trenurile sau cu autobuzele, ci doar pe cei care vin cu avionul.

 Pirații de la Aeroportul „Henri Coandă” au migrat spre Gara de Nord sau Gara Basarab, după ce le-a fost interzis accesul la Otopeni. În aceste condiții, taximetriștii cu prețuri duble nu renuntă așa ușor la practicile ilegale. Fie își racolează clienții direct de pe peron, fie îi asteaptă la ieșirile laterale ale gării. 

 „Că să îi putem amenda, trebuie ca, la fiecare acțiune, să apelăm la sprijinul colegilor de la Poliția Rutieră”, ne-a precizat subcomisarul Sorin Marinescu, de la Secția Regională a Poliției Transporturi (SRPT) București. Mai exact, pentru ca „pirații” din gări să poată fi sancționați prin Legea taximetriei, polițistul de la Rutieră îl poate opri în trafic și să constate că nu are autorizație de transport persoane, apărat de taxat, prețul afișat  etc. Apoi, vin inspectorii RAR, care pot adăuga la sancțiuni eventualele defecțiuni tehnice. 

 Abia după aceea polițiștii de la Transporturi pot să le intocmească dosar penal, pentru practicarea unei activităti fără a avea acest drept. „Nu le putem face nimic nici lor și nici celor care acostează clienții atunci pe peronul gării, pentru că legea este prevăzută expres pentru aeroporturi. De aceea, polițiștii au propus modificarea ei”, ne-au spus oficiali din Poliția Romană. 

 Cu siguranță, cea mai vizată de taximetriștii-pirat este, acum, Gară de Nord din București. Prin principală poartă feroviară a țării trec, zilnic, 200 de trenuri care aduc circa 10.000 de călători, după estimările făcute de specialiști. Dintre aceștia, circa 300-400 apelau la serviciile taximetriștilor pirat. Acum, numărul lor s-a împuținat, dar tot mai sunt câteva zeci care reușesc să abordeze călătorii din provincie. 

 Grav este și că modificările aduse Legii taximetriei nu sunt valabile în localitătile care nu au aeroport. Drept urmare, în orașe precum Botoșani sau Vaslui, de exemplu, legea nu se poate aplica. Modificarea legii a fost făcută, după îndelungi dezbateri în Parlament,  la sfârșitul anului 2013. Propunerile au fost făcute, în anul 2012, de un Grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Transporturilor – condus de Ovidiu Silaghi, ai MAI și ai reprezentanților transportatorilor autorizați. 

 Conform articolului 55 din Legea taximetriei, „pirații” sunt sancționați cu amenzi de la 500 lei la 1.000 lei. Sancțiunea este „aplicabilă taximetriștilor sau interpușilor acestora care abordează clienții în interiorul aeroportului, cu incălcarea prevederilor art. 24 ind.1 alin. (3)”. De asemenea, conform art. 348 din Codul Penal „exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităti pentru care legea cere autorizație se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”. 

În timpul mitingului anti piraterie, pe peroanele Gări de Nord se "lucra" la greu. Șmenarii nu mai "pridideau" cu agățatul clienților iar unul dintre ei ia spus unei doamne, "Știți că adresa dumneavoastră este în Sectorul 5 și acum este ambuteiaj, protestează "ăia"(adică taximetriștii legali). Va duc cu 40 de lei, ce naiba, este un preț corect!"

Video via LIBERTATEA

Flag Counter