Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Uber acuzat de spionaj, hacking și mită. 5 statistici uimitoare despre Uber

Posted on December 17 2017 by Heather Kelly in UBER, Piraterie în transporturi, CIA, Spionaj

"Uber a spionat și a mituit funcționari străini, a infiltrat grupuri private de chat, a furat secrete comerciale, s-a folosit abuziv de aplicații cu mesagerie secretă și de privilegiul avocatului-client de a împiedica investigațiile guvernamentale", potrivit declaratiei unui fost angajat.

Acestea sunt doar câteva dintre afirmațiile prezentate într-o scrisoare de 37 de pagini scrise de un avocat pentru fostul analist de securitate Uber, Richard Jacobs, la data de 5 mai 2017. O versiune parțial redactată a scrisorii a fost făcută publică într-o instanță și depusă Vineri după-amiază, ca parte a procesului în curs de desfășurare.

Uber este dat în judecată de Waymo, unitatea auto-conducătoare a lui Alphabet, care fusese anterior parte a Google, pentru furtul de secrete comerciale.

Waymo pretinde că un fost angajat a descărcat fișiere confidențiale de pe servere, chiar înainte să meargă să lucreze pentru Uber ca parte a unității de dezvoltare a propriul vehicul autonom Uber.

"Deși nu am fundamentat toate afirmațiile din această scrisoare vom concura cinstit și corect, pe baza ideilor și tehnologiei noastre". A declarat purtătorul de cuvânt al Uber.

Scrisoarea a fost inițial trimisă lui Uber de la avocatul lui Jacobs. El a lucrat ca analist de securitate pentru Uber până în luna aprilie a acestui an, când a demisionat după ce a fost retrogradat. El spune că a fost retrogradat pentru "că a ridicat obiecții și a refuza să participe la activități ilegale". Dar, un manager Uber a mărturisit că a fost concediat pentru "motive de performanță".

Uber a mărturisit că compania ia plătit lui Jacob o decontare de 4,5 milioane de dolari pentru a nu-și dezvălui public acuzațiile.

Scrisoarea a determinat judecătorul să amâne procesul Waymo, care trebuia să înceapă selecția juriului la 29 noiembrie. Acum, selecția juriului este programată să înceapă la 31 ianuarie. Un raport depus de specialistul John Cooper, vineri, spune că Uber a greșit că nu a comunicat scrisoarea mai devreme.

"Uber nu a reacționat în mod necorespunzător la scrisoarea lui Jacobs, care expune lungimile extreme pe care era dispus să le facă atât pentru a obține concurența, cât și pentru a ascunde dovezile unor acte rele." Separat, Waymo a acumulat dovezi semnificative că Uber folosește pe ascuns Secrete comerciale Waymo, inclusiv aspectele legate de copierea modelelor WayDom LiDAR, până la microni, și așteptăm cu nerăbdare procesul ", a declarat un purtător de cuvânt Waymo.

Iată câteva dintre afirmațiile detaliate în scrisoarea lui Richard Jacobs, fostul analist de securitate Uber:

- "Utilizează antreprenorii independenți instruiți de CIA pentru a colecta informații străine", afirmă Jacobs. El spune că au efectuat "spionaj străin împotriva unei națiuni suverane" (numele țării a fost redactat) și au colectat metadate din telefoanele mobile ale "figurilor din opoziție, ale politicienilor și ale autorităților de reglementare guvernamentale". "Uber a recrutat agenți sub acoperire și ia infiltrat in grupuri sociale închise pentru șoferii de taxi și șoferii care lucrează pentru companii concurente", potrivit lui Jacobs.

- Jacobs scrie că fosta sa companie a mituit oficialități guvernamentale străine, și susține că, Uber viza oficialii și colectarea de informații care ar putea ușura activitățile de executare sau ar putea ajuta Uber să deblocheze piețele.

--Uber "a implementat o strategie sofisticată pentru a distruge, ascunde și falsifica înregistrări sau documente". Compania se presupune că a folosit o combinație de aplicații de mesagerie ascunse, computere care nu pot fi detectate și utilizarea excesivă a privilegiilor avocat-clienți pentru a împiedica investigațiile guvernamentale și pentru a evita obligațiile de raspundere.

- Urmăriți supravegherea directorilor dintr-o companie concurențială, înregistrați video și audio la evenimente private în locații precum hoteluri. Într-un exemplu, contractorii lui Uber au înregistrat o conversație privată între directori, în timp ce Uber avea să primească finanțare de 3,4 miliarde de dolari de la guvernul saudit. Jacobs spune că supravegherea umană a fost condusă de fostul ofițer de securitate Joe Sullivan, în numele președintelui CEO Travis Kalanick.

- Jacobs a fost conștient de faptul că compania fură secrete comerciale "cel puțin de la Waymo", dar a renunțat la această afirmație în timpul unei audieri preliminare pentru cazul Waymo din 28 noiembrie spunând: "Nu susțin aceasta afirmație." Jacobs a spus în timpul audierii că avea doar 20 de minute să revadă scrisoarea înainte de a fi trimisă. 

Uber a instalat un nou CEO care încearcă să schimbe politica companiei. Pe 29 noiembrie, noul consilier general al lui Uber, Tony West, a trimis un e-mail echipei de securitate spunând că nu există niciun loc în cadrul companiei pentru practicile de supraveghere.

"Nu avem nevoie să urmărim oamenii în jurul nostru pentru a obține un avantaj competitiv. Suntem mai buni decât atat", a scris el. "Pentru a fi limpede, în măsura în care cineva lucrează la orice tip de proiect de inteligență competitivă care implică supravegherea persoanelor, il somăm sa-l oprească acum".

Via CNN tech

Uber acuzat de spionaj, hacking și mită. 5 statistici uimitoare despre Uber
Flag Counter