Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Consilierii PNL vor contracara în instanță Hotărârea nr. 626/2017 a C .G.M.B privind modificarea Regulamentului transportului în regim de taxi din Capitală

Posted on January 18 2018 by Viorel Nicolae in Taxi, PNL, PMB, Lege

Consilierii PNL vor contracara în instanță Hotărârea nr. 626/2017 a C .G.M.B privind modificarea Regulamentului transportului în regim de taxi din Capitală

"Grupul consilierilor PNL va demara demersurile pentru atacarea în instanță a Hotărârii nr. 626/2017, privind regulamentul serviciului public de transport local în regim de taxi. Astfel, mâine dimineață se vor depune plângerile prealabile împotriva acestui act normativ, care a fost promovat de majoritatea PSD-ALDE-PMP, pe sub masă, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței ordinare de Consiliu din luna decembrie 2017.

Solicităm, și pe această cale, prefectului municipiului București să-și îndeplinească rolul constituțional și legal de reprezentant al Guvernului în teritoriu și de garant al respectării legii și să atace actul normativ menționat ", se arată într-un comunicat al Grupului consilierilor generali PNL.

Principalele argumente pentru atacarea hotărârii CGMB sunt încălcarea Directivei nr. 1535/2015 privind prevenirea barierelor în calea comerțului și a HG nr. 1016/2004. "Directiva nr. 1535/2015 privind prevenirea barierelor în calea comerțului (denumită în continuare 'Directiva TRIȘ') prevede: 'urmărește să prevină crearea unor bariere în calea pieței interne înainte că acestea să se materializeze.

Statele membre notifică proiectele naționale legislative privind produsele și serviciile societății informaționale Comisiei care analizează respectivele proiecte în contextul legislației UE. Statele membre participă pe poziție de egalitate cu Comisia la această procedura și acestea pot, de asemenea, să emită avize privind proiectele notificate'.

Această procedura instituită prin Directiva TRIȘ nu a fost respectată ", se arată în comunicatul Grupului consilierilor generali PNL. Potrivit acestuia, hotărârea CGMB a fost adoptată cu încălcarea tuturor normelor imperative privind transparența decizională, invocându-se "așa-zise circumstanțe excepționale (nedovedite)".

De asemenea, grupul consilierilor generali PNL consideră că hotărârea a fost adoptată prin folosirea 'excesului de putere (încălcarea competenței autorității și a drepturilor și libertăților cetățenilor). Unele texte ale noii hotărâri adaugă la legea națională (Legea nr. 38/2003), prin depășirea atribuțiilor și competențelor de autoritate public locală, îngrădind astfel drepturile cetățenilor, se mai arată în comunicat.

Acesta face referire la "interzicerea aplicațiilor ca servicii ale societății informaționale, servicii expres reglementate de Legea nr. 365/2002 și care nu necesită o autorizare prealabilă (… ); includerea abuzivă a unor aplicații în activitatea de dispecerizare, cu forțarea definiției dispecerizarii, astfel cum aceasta este prevăzută de art. 11 lit.

J) din Legea nr. 38/2003; introducerea obligativității transmiterii comenzii către taximetrist numai prin dispecerat și stație emisie-recepție, cu interzicerea în mod nelegal și abuziv a aplicațiilor, prin adăugare la lege (aplicația poate fi folosită doar de dispecerat și, în cele din urmă, comanda se transmite tot prin stație radio).

Este încălcat astfel art. 21 alin. 3 din Legea nr. 38/2009, în conformitate cu care 'angajarea serviciilor unui taxi se poate realiza telefonic sau prin alte mijloace'; interzicerea folosirii oricăror dispozitive mobile (inclusiv aplicații de tip GPS sau aplicații de comandă taxi) în timpul executării serviciului de transport persoane în regim de taxi ".

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat pe 3 ianuarie că transportul de persoane prin intermediul aplicațiilor online reprezintă serviciu de taximetrie care a fost până acum "mascat" în serviciu de transport, fapt pentru care firmele care îl practică trebuie să între în legalitate. "Serviciul de transport persoane prin intermediul aplicațiilor de pe Internet reprezintă de fapt serviciul de taximetrie care a fost până acum mascat în serviciu de transport, ceea ce consider că este o ilegalitate.

Aceste firme trebuie să între în legalitate și să-și depună documentele pentru a obține autorizația de transport și licență de taxi ", declara atunci Gabriela Firea Primar General al Municipiului București.

Via AGERPRES

Flag Counter