Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

Taxi Observator

Taxi Observator

Arată cam cum şi ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.Vă doresc lectură plăcută!


ÎNAINTE DE A FI TAXIMETRIȘTI, SUNTEȚI OAMENI CARE DEDICAȚI TIMP ȘI ENERGIE ALTOR OAMENI

Posted by Viorel Nicolae on September 4 2017, 07:44am

Categories: #Taxi, #Transport, #Deontologie profesională

 Din păcate pentru majoritatea aia de taximetriști care merită toți banii, plebea învârtitoare de covrig pe combinație reușește să răcească și mai rău relația cu potențialul client. Dacă acești „jepcari”, așa cum îi știe o mare parte din clienți, s-ar preocupa mai mult de felia lor de afacere și ar lăsa comportamentul de mahala, multe s-ar schimba în viața lor. Dacă mergem acum, oriunde, în orice stație de taxiuri din București, o să vedeți că 30% dintre ei sunt îngălați, leneși, comozi, zeflemitori și combinatori. Ăia buni nu stau printre ei că nu vor. S-au saturat să fie asociați cu un comportament ce este orice altceva numai taximetrie nu și nu vor să strice piața batjocurei. Noroc că aia 70% s-au cernut singuri de neghină și chiar se roagă ca îngălații să rămână mai departe în stații iar ei să lucreze așa cum au învățat, la comandă. 

A ajuns un eveniment să prinzi un taximetrist din cei 70%. Este fenomenal ca șoferul să fie în stare să poarte o conversație decentă, să nu aibă un stil de condus prost, riscant și dezinteresat, să nu se plângă de problemele nerezolvate cu statul neâncercând să schimbe ceva sau măcar cămașa de el. Cei 30% n-au schimbat nimic. Mașini la fel de murdare, condiții de autobuz comunal și n-au niciodată rest. 8 lei e 10 pentru ei. 7 lei tot 10. 6 lei înseamnă 8. Și tot așa. E tariful mic și nesustenabil? Spuneți. Urlați. Vociferați. Vreți 2 lei/kilometru în schimbul unor condiții? Foarte bine. Îi dăm. Dar să merite. 

  Acești 70% vor o mărire de tarif pentru că văd în taximetrie un viitor pentru cei ce vor îmbrățișa acesta frumoasă meserie. Tot aceștia vor o mărire de tarif pentru că sunt conștienți de costurile reale pe care le implică menținerea unui taxi pe piață și vor rentabilitatea ca și legalitate. În permanență aceștia cauta să se auto-perfecționeze, conlucrează cu patronatul și cu aplicațiile dedicate Star Taxi sau Clever, ca să facă față concurenței de care sunt conștienți că există, venind în întâmpinarea clientului așa cum este normal. Scopul este transformarea taximetriei și fidelizarea clientelei. Nu voi da decât un singur exemplu prin fotografia de articol care spune tot iar taximetristul este  Adrian Râșnovean cu o experiență de 15 ani în domeniu.

 Cei 30% așteaptă această mărire dar nu fac nimic altceva decât să-și frece mâinile în așteptarea fraierului. Mă întreb ce s-ar întâmpla cu cei 30% din 2018 dacă cei abilitați ar tabărâ într-o zi pe ei și le-ar tăia macaroana, mergând până la confiscarea autoturismului ca obiect al infracțiuni pentru că de amenzi li se rupe.  Nu vor să intre sub umbrela unor dispecerate care fac ceva concret pentru taximetrie, nu vor să se schimbe, au mașinile dotate cu gadget-uri de parcă sunt Boeing747 dar nu se obosesc să își seteze pe GoogleMaps sau Waze adresa iar aici mă întreb dacă știu să scrie. Sunt reticenți, imaturi iar de profesionalism nici nu mai vorbim atâta timp cât în spațiul virtual, într-o filmare, unul dintre ei spune că "semnalizez numai atunci când este vorba de un pericol" (acesta fiind întrebat de client de ce nu semnalizează la schimbarea benzi de circulație. 

 Așa că nu pot decât să-l citez pe un bun amic de la Academia de Taxi care într-un articol care spunea, "Dacă vom determina clienții, printr-un comportament adecvat să ne respecte, serviciile „alternative” nu vor mai reprezenta nicicând o formă de concurentă neloială, ci vor rămâne doar niște investiții proaste sau afaceri care dau faliment. Altfel, am să cad și eu victimă colaterală. Sincer, nu-mi doresc! Taximetria asta o facem noi, fiecare-n parte! Să aud despre voi numai de bine!"

 O zi bună taximetriști oriunde v-ați afla! 

 ÎNAINTE DE A FI TAXIMETRIȘTI, SUNTEȚI OAMENI CARE DEDICAȚI TIMP ȘI ENERGIE ALTOR OAMENI
To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post

Blog archives

We are social!

Recent posts