Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

Taxi Observator

Taxi Observator

Arată cam cum şi ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.Vă doresc lectură plăcută!


PORTRETUL TAXIMETRIEI ACTUALE ȘI TOLERANȚA FAȚĂ DE CELĂLALT ÎNTR-O IDENTITATE NEFERICITĂ

Posted by Viorel Nicolae on August 13 2017, 07:50am

Categories: #Taxi, #Transport, #Deontologie profesională

  "Moștenirea noastră care face din noi ființe superioare merită să fie păstrată, întretinută și transmisă atât autohtonilor, cât și noilor veniți. Rămane de văzut dacă, într-o lume care înlocuiește arta lecturii cu interconexiunea permanentă și care reneagă elitismul cultural în numele egalitătii, mai este posibil să moștenești și să transmiți" spunea marele  filozof, scriitor si eseist francez Alain Finkielkraut în 2013.

 Dintotdeauna oamenii s-au găsit în fața nevoii de a alege, a fi singuri împotriva tuturor sau a se uni într-un tot, a trăi fiecare după propria-i judecată sau a se alia, a comunica și a coopera, distribuindu-și rolurile și dezvoltându-se atât pe sine, cât și comunitatea în care trăiau. Istoria ne povestește despre imperii vaste, tehnologii și tehnici a căror descifrare nu am găsit-o încă, despre sisteme filosofice, de scriere și culturale care și-au lăsat amprenta asupra societătii contemporane, despre oameni care s-au remarcat prin altruismul și curajul lor, prin inteligență, prin spirit, prin statură impunătoare, dar și despre oameni vicleni, egoiști, avari, nemiloși, despre războaie interminabile, distrugătoare, purtate din orgoliu. 

 Taximetristul poate că s-a născut rău iar printre emoțiile, sentimentele și atitudinile sale primare  numărandu-se frica, disprețul, ura, egoismul. Dezvoltarea sa, dar în special a grupului, a societătii nu s-a făcut exclusiv pro bono sau pentru summum bonum, ci a apărut ca un efect al diversitătii și complexitătii naturii umane. Astfel, odată cu privatizarea acestei industrii, au apărut diverse firme, forme de organizare, adunări diferite din multe puncte de vedere – social, administrativ, politic, economic – ceea ce a condus la diferite idei, concepții, mentalităti. 

  De-a lungul timpului, entităti esențiale ca popoarele și spațiile istorice, statul și politica, religia și viața religioasă, relațiile internaționale (sau, în general, interumane) s-au concretizat în ceea ce numim noi societate contemporană. La porțile mileniului III, chiar dacă societatea a intrat într-o nouă fază a revoluției industriale, a relațiilor internaționale, a integrării, încă ne mai confruntăm cu ura, egoismul și orgoliul. Încă lupta se duce tot pe aceeași idee de acaparare a clientelei fără a ține cont de ce dorește aceasta, cu aceleași metehne și aceeași șoferi. Încă preferăm să ne facem noi banul în detrimentul imaginii și a condițiilor de muncă, refuzând sistemul transparent care ar pune pe butuci sclavagismul, vasalitatea și falsa impresie creată despre taximetriști, implicit despre taximetrie. 

 Din punct de vedere instituțional, trăim nu numai într-o Europă a valorilor, dar și într-o lume a valorilor, o lume guvernată de principii precum  „oamenii au fost creați egali”, „sunt înzestrați de creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile”, printre acestea numărându-se viața, libertatea și căutarea fericirii”, „unitate în diversitate”, „libertate, egalitate, fraternitate”. Altfel spus, „toate ființele umane sunt universal egale și individual diferite. Egalitatea universală și diferențele individuale trebuie respectate.” 

 Principiile unitătii europene inseamnă, exempli causa, un set de valori comune ale statelor membre: respectarea drepturilor omului și libertătilor fundamentale ale acestuia, democrația reprezentativă și statul de drept. Motorul societati noastre este pe o bază industrială iar noi, care facem parte din UE va trebui sa evoluăm spre dimensiunea politică și spirituală actuală. În Europa actuală sunt reunite state cu religii diferite, cu tradiții și orizonturi culturale foarte diverse, forme de stat diferite, state în a căror istorie comună găsim dispute teritoriale seculare, și totuși acestea sunt reunite de aceleași valori reductibile la noțiunea de democrație.  Clientela actuală este parte din UE și chiar dacă nu ar fi s-au transformat în cetățeni europeni care-și cunosc drepturile printre care se număra și dreptul de a plăti corect o cursă cu taxiul.  

  Poate că taximetristul se naște rău, dar el poate deveni bun prin echilibru între „ratiune și simtire”, el trebuie să-și consolideze tăria morală, să treacă peste orgoliu și egoism,să realizeze că ceea ce face pentru sine moare odată cu el, iar ceea ce face pentru ceilalți va dăinui, să-și inteleagă tripla ipostază de subiect pragmatic, gnoseologic și axiologic, să inteleagă că acțiunile sale pot face și bine în mod intenționat, că demnitatea umană, solidaritatea și toleranța sunt valori reale, testate în istoria continentului, nu doar concepte lipsite de conținut care fac parte din diferite tratate și că „lumea nu-ți poate dărui ceea ce nu primește de la tine”, că „fericirea adevărată n-o are și nu poate s-o aibă decât acela care o dă”. Așadar, ar trebui să incercăm să fim mai deschiși la nevoile semenilor noștri, căci, la un moment dat, toți ne putem găsi în situații asemănătoare. Pană la urmă, „homo faber suae quisque fortunae” ( Toată lumea este stăpânul propriului destin).

 O zi bună taximetriști oriunde v-ați afla! 

 PORTRETUL TAXIMETRIEI ACTUALE ȘI TOLERANȚA FAȚĂ DE CELĂLALT ÎNTR-O IDENTITATE NEFERICITĂ

Comment on this post

Blog archives

We are social!

Recent posts