Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Taxi Observator

Arată ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.

Uber, nici cal nici magar dar fac taxi

Posted on March 23 2017 by Viorel Nicolae in Taxi, Transport, Piraterie în transporturi, Lege, UBER, transport

Nicoleta Schroeder, managerul general al Uber România, susţine că Uber este un serviciu nedefinit, dar compania îşi doreşte o reglementare atractivă pentru fiecare utilizator. În schimb, viceprimarul Muncipiului Bucureşti, Aurelian Bădulescu, susţine că Uber este „nelegală şi neautorizată”.„Nu cred că este un secret că astăzi Uber este un serviciu nedefinit. Noi suntem primii care vrem acest lucru, vrem să fie definit, însă, în acelaşi timp, este un serviciu extrem de nou”, a spus Nicoleta Schroeder, managerul general al Uber România, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.„Dacă ne uităm la ultimul an, vedem lucruri clare care s-au întâmplat pentru reglementare. În primul rând, este o discuţie la nivelul Uniunii Europene. Astăzi avem un set de recomandări clare către statele membre prin care Uniunea Europeană le spune să îşi adapteze legile, să îi contorizeze pe cei noi, precum Uber. Avem o serie de ţări care deja au început să facă asta, chiar din Europa; vorbim de Portugalia, ţările baltice, Finlanda”, a explicat managerul general al Uber în România.Potrivit reprezentantei Uber, ar putea dura mai mulţi ani până când legislaţia va fi actualizată.„Însă e normal, până la un anumit punct, ca inovaţia să preceadă legislaţia. Acest lucru s-a întâmplat peste tot. Uber este un serviciu nou. Dacă ne uităm la celelalte ţări, Statele Unite ar fi un exemplu, de obicei durează câţiva ani până când legislaţia este adusă la zi, dar pentru noi acesta este unul din obiectivele principale”, a precizat Schroeder. Prin legislaţie, Uber doreşte o reglementare care să le permită utilizatorilor să lucreze un număr de ore săptămânal, „o reglementare care să fie atractivă pentru fiecare om care vrea să facă asta câteva ore pe săptămână, să nu fie un job full time, să nu fie o carieră”, a completat managerul general. În ceea ce priveşte reglementările de transport în România, Schroeder a menţionat că Uber nu se încadrează nici în legislaţia de taximetrie, nici în legislaţia transportului public. „Ei (n.r. şoferii) nu au astăzi nicio licenţă de transport, tocmai pentru că, dacă ne uităm la cele două legi care reglementează transportul în România, avem, pe de-o parte taximetria, unde noi nu ne încadrăm, nu avem maşini, pe de altă transportul public, unde Uber nu se încadrează, pentru că este o aplicaţie închisă”, a precizat acesta, relatează Mediafax

Până aici șefa Uber nu ar spune decât partial adevărul deoarece, în fapt dacă urmărim situația internațională, vedem că Uber are mari probleme tocmai mergând pe ideea că tehnologia ar trebui să fie folosită înaintea cadrului legal. Așa o fi oare? Să fie vorba de o idee sau un mod de lucru?

O societate normală funcționează pe reguli definite de însăși oamenii ce le propun, le dezbat, le supun dezbaterii publice și le promulgã tocmai pentru a pre-întâmpina haosul. Absolut toată lumea după promulgarea unei legi este obligată să o respecte iar în caz contrar să suporte consecințele. Pe acest considerent se guvernează și se trăiește pe această planetă. Codul de procedură civilă, penal și comercial alături de Constituție, alcătuiesc coloana vertebrală, fundamentul societății care definește Statul de drept. 

Tehnologia (engleză technologyfranceză technologie) este ansamblul metodelor, proceselor, operațiilor făcute sau aplicate asupra materiilor prime, materialelor și datelor pentru realizarea unui anumit produs industrial sau comercial conform dexului iar produsele sau serviciile rezultate sunt cercetate, testate, brevetate și utilizate conform legislației statului. Astfel, chiar dacă sunt inovatoare, acestea încă din faza de cercetare trebuie să se supună legilor. 

Revenind la modul de lucru al celor de la Uber, putem spune că ar fi legal doar dacă se supun legilor, altfel, graba strică treaba. Nimeni nu spune că Uber este un sistem prost în ramura transportului de persoane, fiind gândit logic cu avantaje pentru patroni, șoferi și clienți dar acesta poate muri din cauza ilegalități sau mai precis din cauza ideilor care provoacă haos.

Este normal să evoluăm punând la dispoziția oamenilor posibilitatea de a câștiga "garantat" un venit suplimentar dar nu este bine să facem acest lucru prin subcontractarea unui serviciu legiferat unde nu avem licență sau parteneriat în această ramură. 

Este normal să ne raportăm la nemulțumirile clienților și la sugestiile acestora dar nu este bine să creem o falsă impresie de inovație în domeniu atât timp cât venim cu flotă 0, samsari din taximetrie fără cei șapte ani de acasă, șoferi "cosmetizaţi" cu năravurile proaste de băieți deștepți, fake-uri digitale unde arăți cât de multe mașini sunt în zonă deși timpii de răspuns arată nu de puține ori contrariul și multe altele, arătând clar ca este doar o afacere.

Este normal să promitem, să ne ținem promisiunea pentru că altfel putem cădea în groapa săpată pentru altcineva deoarece, cel puțin în cazul Uber, este o autostradă cu două sensuri. Cum poți promite legalitate când ești ilegal? Cum poți afirma că nu respecți legeile transportului într-o țară pentru că ești paranoic și te crezi, stat în stat? Cum poți să te adresezi doar unui segment pentru job part-time afectândui pe cei full-time? Cum poți cataloga activitatea ta ca part-time când samsarii care acum se numesc owner fleet, au împânzit publicitatea cu salarii la program de 12/24 sau 24 de ore? Cum poți să îți adjudeci un comision de 20-25% iar partenerilor tăi sa le lași restul fără nici o minimă contribuție la flota acestora plasând toate îndatoririle fiscale rezultate de pe urma afacerii doar PFA sau SRL iar la urmă să spui că nu îți asumi nici o responsabilitate față de aceștia?  În mare, cum dacă ești pentru legalitate, în fapt creezi, gestionezi și institui o rețea de crimă financiară provocând daune ireparabile taximetriei tradiționale și milioane de euro pagubã statului în care îți desfășori activitatea.

Ce face acum doamna Schroeder,  când în sfârșit s-a luat decizia de a face ceva cu Uber, se aplică propaganda specifică celor ce se cred superiori tuturor. Domnia sa se face că uită recentele evenimente de pe tot mapamondul unde, țările au optat pentru taximetria tradițională, în pofida "recomandări" că ar fi bine ca statele aliate SUA, să nu incomodeze Corporațiile Ameticane deși atât Premierul Ungariei cât și Președintele Taiwanului peste noapte au oprit app Uber.

Uber se bazează pe metoda în care, societatea care a încheiat un contract cu o societate din spațiul intracomunitar, plătitoare de TVA prin care aceasta societate programează livrarile pe care societatea locală le face catre un client din local.
Cu alte cuvinte, livrările catre clientul din local nu sunt posibile decât dacă ai programare făcută prin societatea din acest teritoriu. Cum se supune tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA si al impozitului pe venit ce decurge din relatia de intermediere. Cum se declara operatiunea in decont si în declarația de impozitare cum ar fi 390.

Pentru beneficiarul din România, operațiunea reprezintă o achiziție intracomunitarã de servicii pentru care se aplică regula generală de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Prevederile acestui articol sunt armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 în ceea ce privește locul de prestare a serviciilor. Prin aceasta regulă de taxare se prevede că locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel principiul destinației serviciului. În situatia prezentă locul serviciului este in Romania

În calitate de beneficiar al serviciilor prestate de catre partenerul intracomunitar, firma din Romania are urmatoarele obligații fiscale aferente serviciului achizitionat:

1. Să se inscrie în Registrul operatorilor intracomunitari inainte de primirea serviciului;
2. Să impoziteze serviciul primit prin aplicarea regimului de taxare inversă materializat prin formula contabilă

Până una alta, Uber este în abatere gravă iar ce s-a vehiculat în presa pe care nu o pot controla, este adevărat. Veți plăti milioanele de euro și cât de curând daunele provocate taximetriei. 

O zi bună taximetriștii oriunde v - ați afla!