Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

Taxi Observator

Taxi Observator

Arată cam cum şi ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.Vă doresc lectură plăcută!


Pseudo-taxiurile o formă gravă de furt de identitate, intelectual și de imagine

Posted by Viorel Nicolae on March 12 2017, 22:28pm

Categories: #Taxi, #Transport, #Deontologie profesională, #Piraterie în transporturi, #Lege

Privatizarea unui serviciu de transport persoane nu ar trebui să descarce Administrația Locală de responsabilitatea​ gestionării unui segment important din toate punctele de vedere, aceasta rămânând strict în sarcina privaților. Odată efectuată această treaptă democratică, în România,  administrației ia rămas rolul de supervizare, control și emitere a regulilor jocului pe piață. Astfel, s-a creat o zonă tampon între nemulțumirile cetățenilor și edil care acum are cum să tragă de urechi sau să arunce pisica în curtea privatului în eventualitatea în care lucrurile o iau razna.

În țările unde rata corupției este scăzută, administrarea serviciului de transport public de persoane reprezintă o prioritate deoarece, gradul de civilizație se reflectă direct în confortul și siguranța oamenilor făcând parte din cartea de vizită ce poate recomandă sau nu localitatea respectivă pentru investiții sau turism. 

Monitorizarea transportului public urban este prioritatea numărul unu când vorbim de această ramură deoarece, un sistem de transport defect face să crească gradul de poluare și timpul de deplasare, iar imaginea per-ansamblu haotică. Numărul optim de vehicule ce trebuie să deservească orașul este direct corelat cu numarul populației în urma recensământului și de numărul autovehiculelor înmatriculate local plus a celor aflate în tranzit. 

Conform recensământului din 2011România are o populație de 20 121 641 de locuitori și este de așteptat ca în următorii ani să se înregistreze o scădere lentă a populației ca urmare a sporului natural negativ. a 1 ianuarie 2016 în mediul urban, în cele 320 de municipii și orașe, locuiau 12.546 de mii de persoane. Ponderea populației urbane a fost de 56,41%, în scădere ușoară față de 1 ianuarie 2015 (56,44%).

La 1 ianuarie 2016 în mediul urban, în cele 320 de municipii și orașe, locuiau 12.546 de mii de persoane. Ponderea populației urbane a fost de 56,41%, în scădere ușoară față de 1 ianuarie 2015 (56,44%).

Bucureștiul este cel mai mare oraș și, totodată, capitala României. Acesta are 2.016.000 de locuitori (conform recensământului de la 1 ianuarie 2016), deține 16,8% din populația urbană și 9,5% din populația țării. La 1 ianuarie 2016, populația orașului depășea 2,1 milioane de locuitori, în timp ce zona metropolitană București concentrează o populație de peste 3 milioane de locuitori. Pe viitor, sunt prevăzute planuri de extindere a granițelor ariei metropolitane București.

În România mai există încă șase orașe care au o populație numeroasă (în jur de 300.000 de locuitori) și care se înscriu în clasamentul clasamentul celor mai populate orașe din UE . Acestea sunt: IașiTimișoaraCluj-NapocaConstanțaCraiova și Galați. Alte orașe cu o populație ce depășește 200.000 de locuitori sunt BrașovPloieștiOradea și Brăila. De asemenea, există încă alte 13 orașe care concentrează un număr mai mare de 100.000 de locuitori.

Legea nr. 38/2003 republicată în 2008 cu modificări și complet completăriari, prevede la art. 14 alin.4 ca numarul maxim de autorizații taxi va fi de maxim 4 la 1000 de locuitori ai localității de autorizare. Acest numar a fost stabilit în urma unui studiu de specialitate intocmit cu consultarea asociațiilor profesionale reprezentative, care a vizat gradul de satisfacere a transportului public local pe o perioada de 5 ani, după anumite criterii (grad de satisfacere a transportului public local realizat cu autobuze,  microbuze,  troleibuze, tramvaie si metrou; grad de poluare; cererea si oferta permanentă,  grad de aglomeratie în trafic; promovarea tipurilor de transport mai puțin poluante).

O serie de acte normstive și legi au reglentat în decursul timpului atât activitatea de taxi cât și cine are dreptul să efectueze acest serviciu. Acestea sunt: legea 38/2003 actualizată 2015; legea 92/2007; legea taximetriei pe 2016; Regulamentul Cadrul 178. Acestea au întărit poziția în fața tuturor pentru ca activitatea să se desfășoare normal, fără a fi perturbată vreodată de alți factori, sau așa se credea inițial.

Timpul a demonstrat că pentru a avea o activitate sigură și de viitor, nu numai legea trebuie să existe cu și persoanele dornice să o aplice. Cum spuneam la început, crearea acestui sistem unde între clienți și administrație unde există privatul, în timp din terțe motive sau delăsare, au făcut ca astăzi să avem un număr necunoscut, cel mult estimativ, de taxiuri ce operează cu precădere în orașele principale iar în București situația este scăpată de sub control total. Pe lângă brand-urile tradiționale, care au depus inteligentă și eforturi pentru fidelizarea clientelei, avem o multitudine de pseudo-firme de taxi care au piratat la propiu pe cele tradiționale iar acum avem 37 de dispecerate de taxi.

Firme ca Sprinter, Cubãlcescu, Matinal, Taxi 200 sau Mistral, au piratat brand-uri ca Speed Taxi, Taxi Auto Cobălcescu, Mondial, Taxi 2000 și Taxi Meridian. Profitând de numărul mic al personalului din cadrul PMB-Direcția de transporturi abilitat cu controlul taxiurilor, aceștia își văd nestingheriți de treabă practicând concurența neloiala, evaziunea fiscală și aducând grave prejudicii imaginii taximetriei. În campania desfășurată de media news românească se poate vedea în materialul filmat sau de cris, neconcordanța dintre șablonul taxi oficial și pirați.

Un caz de notorietate publică a fost acțiunea legală a Speed Taxi contra Sprinter Taxi, unde practic, Sprinter avea o siglă foarte asemănătoare cu cea de la Speed. După o luptă în care la final Speed a castigat, nu s-a întâmplat nimic. Sprinter a evoluat deschizând încă o firmă cu același nume dat cu sediul în Ilfov și care operează în Capitală fără jenă. Tot fără jenă a fost și tentativa de viol urmată de tâlhărie pe care un angajat la acestei pseudo-firme lea comis într-o dimineață când o tânără a confundat sigla lor cu cea a celor de la Speed. Ulterior infracțiunilor chiar în acea zi, omul și-a dat demisia crezând că astfel va scăpa dar acum își execută sentința fiind încarcerat.

Street Taxi nu este la prima confruntare cu pirateria chiar și în cazul unor firme mari ca SC EUROCONSTRTUCT TRADING SRL în disputa pentru marca STREET TAXI iar aici observăm că aceștia din urmă s-au conformat dar normal si firesc era ca să își fi inventat propia marcă așa cum au făcut pentru Taxi Nord.

Acestea a fost exemple de cum și în ce fel unii înțeleg să respecte legea făcând ca munca unei ramuri întregi să se ducă pe apa sâmbetei pentru că aceștia văd profitul maxim imediat fără a se gândi că cineva vreodată se va folosi de imaginea asta ca să pună capac taximetriei.

O zi bună taximetriști oriunde v-ați afla!

Pseudo-taxiurile o formă gravă de furt de identitate, intelectual și de imagine
Pseudo-taxiurile o formă gravă de furt de identitate, intelectual și de imagine
To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post

Blog archives

We are social!

Recent posts