Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

Taxi Observator

Taxi Observator

Arată cam cum şi ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.Vă doresc lectură plăcută!


Năravul unora care au venit în taximetrie pentru ziua de azi

Posted by Viorel Nicolae on March 21 2017, 11:11am

Categories: #Taxi, #Transport, #Deontologie profesională, #Piraterie în transporturi, #Lege, #UBER

Cei care au venit în serviciul de transport de persoane în regim de taximetru,  în perioada de după '89 au o problemă ce nu are leac. Obișnuiți cu nervul negocierii nu înțeleg că vremurile s-au schimbat iar acum,  fiecare leu produs din taxi contează. Să fie de vină gena birjarului ce este în ADN-ul taximetristului sau cei șapte ani de acasă?  Nu știm dar un fapt de ultimă oră demonstrează că,  năravul din fire nu are lecuire.

Până în 2000, chiar nu conta cât este scris pe ecranul aparatului de taxat pentru că românul descurcăreț avea bani. Mulți dintre taximetriștii cu vechime își aduc aminte cum, cum în câteva ore, făceau bani cât produc acum într-o săptămână, ca să nu zic două. Aceste vremuri sunt povești frumoase ce țin conversațiile dintre șoferi ore bune la câteva cafele și un suc, stârnind imaginația mai noilor lor colegi care nu de puține ori, nu fac diferența dintre realitate și mit, implementând în deontologia lor profesionalã șmecheriile penale. Din gașca aceasta de șoferi șmecheri poate s-au născut samsarii, combinatorii și negociatorii care uită că lumea nu mai este naivă iar prea puțini sunt aceia care folosesc pentru prima dată acest serviciu atrăgând repulsia tocmai a celor de urma cărora își câștigă pâinea.

Segmentul șoferilor "descurcăreți" consideră prosteala clientelei o artã ce merită transmisă din generație în generație uitând că "fraierul" între timp s-a deșteptat și acum are posibilități multiple de control plecand de la app cost-control, până la calculul estimativ al unei călătorii furnizate de Google Maps. Mulți dintre șoferi au pierdut de mult noțiunea că sunt în serviciul public și sunt direct răspunzători de siguranța clienților și de bunurile acestora, și așa se înmulțesc cazurile în care șoferii pleacă cu bunurile clienților, intenționat sau nu, deși legea arată că este o infractiune prevăzută în Codul penal la art. 216, fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său. Mergând mai departe, însăși îndeplinirea defectuoasă sau cu bunã știință a atribuțiilor de serviciu se află sub incidența LEGI nr.38 din 20 ianuarie 2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Odată cu apariția Uber pe piața taximetriei, promițând cu surle și trâmbițe, marea schimbare, oamenii au crezut că vor scăpa de năravurile unor șoferi, așa ziși "descurcăreți", dar timpul a demonstrat că afară e vopsit gardul și înăuntru-i leopardul, sau mai pe înțelesul tuturor, afară este vopsitã portiera și înăuntru-i hiena. De fapt taximetriei i s-au mai promis schimbări și nu s-a realizat decât migrația lăcustelor care au venit, au rupt tot, au stricat imaginea și au migrat lăsând problemele provocate de ele în sarcina celor ce încă mai doresc un serviciu public normal. De ce procedează așa? Simplu, pentru că nu văd sau doresc un viitor pentru o societate normală. Ca orice nomad în urma lui rămân urmașii care vor face la fel și care în timp, dacă nu sunt opriți,  vor evolua găsind metode noi, de practică infracțională sub umbrela traficului de influență. 

Noua generație de clienți au toleranță 0 față de toate aspectele deviante iar cu ajutorul app dedicate și a rețelelor de socializare reușesc să semnaleze faptele. Astfel, patronatele împreună cu administrația sunt informate în timp util și au posibilitatea de eliminare a elementelor defectuoase. Un rating slab sau un comentariu pot face diferența pe piață. În paralel se lucrează la monitorizarea activității și cât de curând, în sistem vor rămâne doar cei ce au înțeles că sunt la muncă nu la şmen pentru că asta trebuie să facă. 

O seară bunã taximetriști oriunde ați fi!

Năravul unora care au venit în taximetrie pentru ziua de azi
To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post

Blog archives

We are social!

Recent posts