Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

Taxi Observator

Taxi Observator

Arată cam cum şi ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.Vă doresc lectură plăcută!


Uite STREET, nu-i STREET sau alba-neagra pe timpul, banii și nervii taximetriștilor

Posted by Viorel Nicolae on February 16 2017, 07:11am

Categories: #Taxi, #Transport, #Deontologie profesională, #Lege, #UBER

 Un mesaj apare pe touchscreen-urile aflate pe bordul taxiurilor ce formează segmentul distinct sub marca STREET TAXI, ce activează sub dispeceratul SPEED TAXI. Acesta anunță sec "PÂNĂ LA DATA DE 01.03.2017 TOȚI COLABORATORII STREET SUNT RUGAȚI SĂ SE PREZINTE LA SEDIUL SOCIETĂȚII PENTRU REZILIEREA CONTRACTULUI DE DISPECERAT".  Clar, concis și amabil acest mesaj dar care are același efect ca o torpilă ce tot prin același aspect scufundă un vas. La fel ca torpila vine pe ascuns și face daune mai ales colaterale.

 Istoria acestei formațiuni a apărut în urma sancțiunii impuse de Consiliul Concurenței care a sancționat cu amenzi în valoare totală de 2.264.875 lei (505.021 euro), opt companii active pe piața transportului de persoane în regim de taxi și dispecerat taxi din municipiul București si județul Ilfov, pentru participarea la o înțelegere tacită/practică concertatã având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi. Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, companiile sancționate dețineau 70% din piață la momentul înțelegerii. 

 Legea concurenței interzice orice înțelegeri exprese sau tacite și orice practici concertate care conduc la denaturarea concurenței pe o piață. Fiecare intreprindere trebuie să își stabilească în mod independent politica de tarife în funcție de structura costurilor implicate de desfășurarea activității și nu prin coordonare cu alte întreprinderi concurente sau așa reiese din ce a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței celor de la HotNews.

Companiile sanctionate 

  • SC PELICANUL GRUP TAXI SRL ¬ 107 809 lei (24 039 euro);
  • SC PELICANUL GRUP INTERNATIONAL FILIALA BUCURESTI ¬ 1396 lei (311 euro);
  • SC MERIDIAN TAXI SRL ¬ 173 040 lei (38 584 euro);
  • SC MERIDIAN TAXI PLUS ¬ 46 658 lei (10 404 euro);
  • SC AUTOCOBALCESCU SRL ¬ 1 685 491 lei (375 831 euro);
  • SC CONFORT TAXI SRL ¬ 4569 lei (1019 euro);
  • SC CRISTAXI SERVICE SRL ¬ 219 586 lei (48 963 euro);
  • SC GRUP AS 2000 TRANSCOM SRL ¬ 26 326 lei (5870 euro)

 Companiile sancționate s-au înțeles să se alinieze toate unui tarif de transport în regim de taxi. Pentru o parte importantă dintre cei prezenti în piață, în principal pentru cei autorizati în Ilfov și al caror acces in București a suscitat numeroase dezbateri, aceasta acțiune a constat, la momentul respectiv, într-o majorare de preț, care a privat astfel beneficiarii serviciilor de taxi de prețuri mai mici, rezultate din concurența manifestată până atunci. Ulterior, peste 90% din piață s-a aliniat tarifului unic stabilit de cei implicați în înțelegerea anticoncurențialã, fiind eliminată orice formă de concurență prin preț între aceștia. 

 Chiar dacă unora dintre ei nici nu le-a păsat (pentru că numai MERIDIAN și AUTOCOBÃLCESCU s-au conformat înființând zona "plus") pentru unii ca SPEED TAXI și TAXI 2000 a fost momentul în care au decis să se pună la adăpost. Astfel, SPEED TAXI înființează STREET TAXI  cu un tarif de 1,99 lei/km iar TAXI 2000 își ridică tariful de la 1,39 la 1,75 lei/km.

 Toate bune până aici, deși ne întrebăm cum de nimeni de la Consiliul Concurenței nu a sesizat că dintre șase firme sancționate pe patru le-a durut în dos și în afară de achitarea amenzii nu au întreprins nimic. Poate că în cazul lor traficul de influență funcționează mai bine de nu au schimbat cu nimic tariful și nici nu au înființat o zonă "plus". Normal ar fi fost că toate, absolut toate, să se conformeze iar Consiliul Concurenței să verifice periodic îndeplinirea condițiilor iar în caz contrar să aplice măsura desființării firmelor ce nu s-ar fi conformat. Nu?

 Sã revenim la proaspãtul "defunct" STREET TAXI. Condiții de "top" atât la selectarea șoferilor cât și a mașinilor (în fapt normale dacă ne uităm la Legea 38/2003). Euforie maximă pentru unii taximetriști care deabea au așteptat să se îndeplinească visul de mărire a tarifului. Astfel mașinile nu trebuiau să fie mai vechi de zece ani și impecabile, să fie prevăzute cu aer condiționat, șoferi îmbrăcați decent și amabili, etc. Cam tot ce trebuie ca să se justifice acești 40 de bani nenorociți care ar face diferența dintre un tarif social și semi-tariful normal în conformitate cu fișa de fundamentare ce ar trebui să reflecte o activitate rentabilă. Nu mai punem eforturile financiare susținute din partea exclusivă a taximtristilor prin alinierea la condițiile impuse, ce înseamnă schimbarea mașinilor chiar cu asumarea unui leasing (știind că parcul auto este foarte vechi), recolantarea lor, alte legitimații, alte acte și tot, absolut tot pe timpul, banii, și încrederea lor. Dispeceratul ce a făcut în afară de a rezerva o frecvență și atât. Cumva a participat cu ceva mai mult decât cu o pagină pe Facebook și una pe serverul SPEED TAXI? NU!

 Ne aducem aminte cum era enunțul de pe pagina de Facebook? "Colegi noi. Street Taxi va multumeste pentru incredere ! www.street-taxi.ro". Acum unde este încrederea DOMNILOR? Șoferii au avut încredere într-o firmă și încă odată au luat țeapă pentru că din motive știute doar de patronatul de la SPEED TAXI, STREET TAXI își întrerupe activitatea. Să fie vorba de înnoirea contractelor de dispecerizare cu PMB (ce va fi la vară) sau cineva a considerat că STREET TAXI nu-și justifică costurile. Vom afla! Ne întrebăm de ce din două segmente SPEED TAXI a ales să întrerupă activitatea la cea care ar fi adus satisfacție taximetriștilor și Consiliului Concurenței. 

 Atitudinea aceasta de stăpân pe plantație denotă că de la moartea lui Alexandru Nedelescu, Urecheatul cum îl știau apropiații, în cadrul acestei companii de taxi domnește tirania. Atâta timp cât nimeni nu ține cont de aproape câteva sute de taximetriști față de ce vor face de la data de 1 martie 2017 spune multe despre deontologia profesională a patronatului care încalcă atât dispoziția unei autorități cât și încrederea a câteva sute de șoferi.

 Mișcarea acesta poate că nu înseamnă neapărat desființarea STREET TAXI, ci dezactivarea provizorie a acesteia, că să lăsăm loc de o eventuală mișcare de marketing deși nu-i vedem rostul acum în plin război dintre taximerie și companiile furnizoare de servicii similare dar mascate sub forma de covoiajare sau rent-a-car. Cert este că patronatelor nu le pasă nici de una și nici de alta. Nu participă alături de taximetriști la nimic și mai mult, îi provoacă continuu la eforturi, nesusținând-ui sub nici o formă. Tac când vine vorba de concurența neloială și elimină tocmai pe aceia care pun umărul ca taximetria să nu moară. Suntem curioși cum va proceda patronatul în cazul în care autoritățile ar decide, la fel cum au făcut-o cele din Melbourne SUA, luna acesta, care au decis să aducă modificări industriei taxi prin recunoșterea autostopului practicat de UBER. Poate alături de cei că UBER vor pune umărul la sechestrarea acestei industrii și reducerea la 0 a licențelor taxi pentru că noi vedem că numai taximeriștii pun umărul la reformarea acestei ramuri.

 Indiferent cum am privi problema tot aici vom avea răspunsul. Acoperiți de o lege învechită, patronatele și dispeceratele fac front comun în detrimentul taximetriștilor. Acestea nu caută să introducă clientul în taxiuri, așa cum fac cei de la Uber, ci își permit luxul unei reziieri de contacte punând pe liber sute de taxiuri cu tot cu șoferii care odată și-au pus pe tavă tot, absolut tot, în ideea că a răsărit soarele și pe strada lor.

 O zi bună taximetriști oriunde v-ați afla!

 

Uite STREET, nu-i STREET sau alba-neagra pe timpul, banii și nervii taximetriștilor
Uite STREET, nu-i STREET sau alba-neagra pe timpul, banii și nervii taximetriștilor
To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post

Blog archives

We are social!

Recent posts