Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

Taxi Observator

Taxi Observator

Arată cam cum şi ce se întâmplă în transportul de persoane, de la lege la tocmeală şi întâmplări reale.Vă doresc lectură plăcută!


LUAȚI DE VAL UITĂM SĂ FIM TAXIMETRIȘTI

Posted by Viorel Nicolae on December 14 2016, 19:20pm

Categories: #Taxi, #Transport, #Deontologie profesională

Poate dacă ne-am întoarce la ceea ce ar trebui să fie de fapt, taximetia ca profesie liberală ar fi mult mai bine pentru toată lumea. Odată cu implementarea regulilor și a legilor, făcute special ca să limiteze taximetristul, să asigure prosperitatea celor putini dar deștepți, taximetristul de astăzi uită scopul care l-a motivat întotdeauna și care este acela acela de a face bani. Uitând de acesta, uită originile taximetriei iar acum se luptă dar omite aspectul că, acasă familia îl așteaptă cu bani și nu cu satisfacția angajatorului sau a legalității.

Cred că se impune ca el, adevăratul taximetrist, să-și aducă aminte de strămoșii lui care erau numiți simplu, BIRJARI. Poate pentru unii va suna a jignire dar și asta este un semn de uitare a originilor pentru că ei nu sunt taximetriști ci sunt la fel ca cei cu care se luptă adică șoferi angajați.

Birjarii știau că ies pe stradă pentru a face bani nu pentru a fi clientul mulțumit. Trudeau pentru că știau pentru ce. ACUM TAXIMETRIȘTII trudesc pentru licențe care nu sunt ale lor, plan, dispecerizare, aplicații, companii de telefonie mobilă și clienții mulțumiți, dar mai puțin pentru familiile lor. Din cauza aceasta taximetria a devenit un malaxor uman care distruge profesionistul împreună cu familia acestuia și mă întreb dacă birjarii ar fi de acord cu ce fac și ce au devenit urmașii lor.

Una dintre explicații ar fi lipsa locurilor de muncă și poate din această cauză acum taximetristul își caută un loc mai bănos printre firimiturile ce cad de la masa stăpânului, în loc să-și asigure toată bucata de pâine din care să împartă feliile ce revin Fiscului, Pensiilor si Sănătății. În felul acesta, atât el cât și familia lui, ar fi acolo unde le este locul, în clasa de mijloc a societății iar serviciile aduse ar fi la un standard normal. 

Lupta taximetriștilor este o luptă a aplicațiilor într-o lume care visează să meargă la un tarif impus de alții, uitând că a fi idealist înseamnă a trăi într-o lume imaginară. O lume hrănită cu vise, cu satisfacția egoului și de principii ireale. Oare asta înseamnă să fi taximetrist si asta este lumea unde acesta poate exista? Acum vin și întreb, voi ce doriți această lume cum de credeți în ea?

O explicație ar fi faptul că din ce în ce mai mulți clienți lucrează în zona corporatistă unde plata este plată și atât. Nimic peste, nimic în plus, atât! Poate mulți dintre acești oameni nici nu ar fi avut tangență cu taxiul dacă programul le-ar fi permis să meargă cu transportul în comun, iar acesta ar fi fost cum ar fi trebuit să fie. Este o generație calculată unde noțiunea de preț fix fără negociere este literă de lege. În momentul în care s-au folosi de taxiuri s-au lovit de o generație obișnuită să negocieze, să ocolească, să încaseze cât mai mult și mai ales să interpreteze rotunjirea sumei ca un drept tocmai pentru că în genele taximetristului este birjarul. Nu clientela a adus aplicația smart-phonne ci stăpânul corporatist care face asta tot pentru el. Folosește banii băncilor, bani virtuali intr-un sistem închis iar cei ce acum se bucură că angajatorul a găsit soluția, vot observa că acesta este de partea lui și atât. Doar singurul fapt că sistemul corporatist nu mai acceptă bonurile de taxi peste 1,39 arată acest fapt. Tot acești bani virtuali au stat la baza schimbării societății românești iar rezultatele se văd cu ochiul liber. Asta este altă față nevăzută a monedei pentru că în viață, totul se plătește.

Și în străinătate, taximetristul adevărat, oprește, întrebă, negociază iar la final se pune în mișcare, gol sau plin după cum a evoluat întâlnirea. Mulți pot confirma asta și tot atâția stiu că taximetria nu a murit din cauza UBER sau Black Cab, ci din contră, conviețuiesc împreună. Reacțiile furibunde de pe tot mapamondul s-au stins tocmai prin implicarea legiuitorului nu prin luptă de stradă. Și la noi va fi la fel pentru că, orașele sunt în plină dezvoltare iar clientelă este pentru fiecare segment în parte. Taximetristul adevărat nu are nevoie licență, dispecerizare sau aplicații. Există o vorbă care spune că, se mișcă strada, se mișcă și stația. El are nevoie să-și facă treaba profesionist. Numai așa va fi receptiv si cointeresat pentru un serviciu de taxi normal liberal.

Îngrădirile la care a fost supusă taximetria după `89, au pus-o pe butuci. A dispărut tariful de noapte, interurban, uniformizarea, deplasarea la comandă contra cost și negocierea ( pentru că un serviciu adus altei persoane este un negoț). TAXIMETRIA s-a transformat dintr-o meserie liberală într-o marfă vândută la un preț ce convine unora spre dezavantajul multora. Cum se face că dacă nu ocupi o mașină Black Cab plătești 15 roni iar dacă nu ocupi un taxi plătești în scuze sau nici pe acelea?

Problemele actuale ale taximetriștilor țin de însăși viața lor, de legile lor și de ce au de gând ca să facă pentru viitor. Condiționarea lor prin obligativitate și control absolut a dus la gradul de nemulțumire care l-a făcut să iasă pe stradă. Nimeni nu este cu ei acolo ca să demonstreze că aceștia reprezintă ceva. Nimeni dintre cei ce zeci de ani au făcut averi considerabile transformând-i din independenți în sclavi nu este lângă ei. Acum vin și întreb, de ce? De ce atâta nepăsare? De ce atâta lipsa de colegialitate? Atât patronatul cât și taximetriștii sunt înainte de toate colegi în activitatea acestei frumoase ramuri a transportului de persoane. Degeaba ești un director bun dacă nu ai oameni la fel de buni!

Vremurile se schimbă. Se implementează metode noi iar în lume cine nu a înțeles cum este să fi patton a dispărut. Este o mare diferență între un angajat mulțumit și unul siluit iar diferența este taxată de migrația clientelei. Taximetriștii ar trebui să revină la originile firești și comportamentale specifice birjarilor dacă vor să fie veritabili și fiabili iar până nu vor înțelege asta haosul va domni pe străzi.

O seară bună taximetriști oriunde v-ați afla!

LUAȚI DE VAL UITĂM SĂ FIM TAXIMETRIȘTI
To be informed of the latest articles, subscribe:

Comment on this post

Blog archives

We are social!

Recent posts